Reverie: "Wykaż, że..." Mam kilka zadań tego typu, bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem
jak się za nie zabrać, a będę miała na sprawdzianie zadania tego typu

1. Wykaż, że jeżeli n należy do Naturalnych i n nie jest podzielne przez 3, to n
2 + 2
jest podzielne przez 3
2. Wykaż, że jeżeli a nalezy do Całkowitych, to a
3 - a jest podzielne przez 6.
3. Wykaż, że jeżeli m nalezy do Całkowitych, to m
6 - 2m
4 + m
2 jest podzielne przez 36
4.Dla jakich n należących do Naturalnych liczba n
2 + 4n - 8 jest kwadratemn liczby
naturalnej?
5. Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej dającej z dzielenia przez 3 resztę 2, przy
dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
5 lis 17:13
b.: 1. Skoro n nie jest podzielne przez 3, to jest postaci n=3k+1 albo n=3k+2.
Dla pierwszego przypadku
n
2+2 = (3k+1)
2+2 = 3*(...pewna liczba naturalna...)
(wymnóż i wyłącz 3 przed nawias, to zobaczysz, jaka liczba

)
podobnie dla n=3k+2
2.
a
3-a = a(a
2-1) = a(a-1)(a+1)
liczby a-1, a, a+1 to 3 kolejne liczby naturalne, więc jedna z nich jest podzielna przez
3, a także co najmniej jedna z nich jest parzysta.
No to ich iloczyn jest podzielny przez 2 i przez 3, czyli przez 6.
3.
m
6-2m
4+m
2=m
2(m
4-2m
2+1)=m
2*(m
2-1)
2=...
i dalej spróbuj sama
6 lis 11:35
Tomek: 4. skoro n2+4n−8 ma być kwadratem liczy naturalnej to niech będzie równe k2, k∊N.
Mamy wówczas n2+4n−8=k2
kolejno: (n+2)2−12=k2, (n+2)2−k2=12, (n+2−k)(n+2+k)=12, ponieważ rozpatrujemy to w
naturalnych to n+2−k będzie zawsze mniejsze n+2+k, poza przypadkiem k=0, w zależności czy 0
traktujemy jako liczbę naturalną. Musimy wiec rozpatrzeć dzielniki liczby 12, a tym samym
rozwiązać 3 układy równań:
n+2−k=1 i n+2+k=12 , n+2−k=2 i n+2+k=6, oraz n+2−k=3 i n+2+k=4. Dalszych permutacji nie
sprawdzamy dzięki warunkowi n+2−k<n+2+k. Dalsze obliczenia pokazują, że tylko 2 układ ma
rozwiązanie w liczbach naturalnych dla n=2 i k=2. Dla k=0 nie ma rozwiązań.
3 sie 23:29
think: ad5
liczba całkowita, która daje resztę 2 z dzielenia przez 3 to liczba postaci:
k = 3m + 2 (k i m to liczby całkowite)
k2 = (3m + 2)2 = 9m2 + 12m + 4 = 3(3m2 + 4m + 1) +1
3 sie 23:48
Assek: x = (1 + 1/n)n ∧ y = (1 + 1/n)n+1 ⇒ xy = yx
14 paź 01:01
ja...: m6−2m4+m2=m2(m4−2m2+1)=m2*(m2−1)2=
a co dalej?
25 wrz 20:17
ja: m6−2m4+m2=
30 wrz 08:49
Eta:
@
ja
m
2(m
2−1)
2 = m
2[(m−1)(m+1)]
2=[( m−1)*m*(m−1)]
2
m−1, m, m+1 −−− to trzy kolejne liczby całkowite
skorzystaj z objaśnienia podanego przez
b w zad. 2
i masz koniec dowodu
30 wrz 11:26
ghjk: √2∫∞210π⊂ℛ≥Δ⇔52∉ℕ
27 wrz 18:27
ala: zad.1
wykaż że odwrotność liczby 12+p{3 −3−2p{32 jest liczbą naturalną.
30 sty 17:56
ala: prosze o wyliczenie zad. wykaż że liczba √(1−2√3)2−√(2√3−3)2 jest liczbą wymierną
30 sty 18:03
ala: prosze o szybką odp. dziękuje
30 sty 18:06
Yoo: wez w modul to co jest po pierwiastkiem
30 sty 18:08
Yoo: wtedy mozesz usunac kwadrat i pierwiastek
30 sty 18:08
ala: aha
30 sty 18:14
bleble: √(1−2√3)2−√(2√3−3)2= |1−2√3|−|2√3−3| = −1+2√3−(2√3−3)= −1+2√3−2√3+3= 2 ∊ W
5 maj 12:32
Chuuudyy96: wykaż, że jeżeli x+y=6, x2 +y2 = 28 i x,y€ R. to x*y = 4
20 sie 13:07
wredulus_pospolitus:
x2+y2 = x2+y2 + 2x*y − 2x*y = (x+y)2 − 2x*y
czyli:
x2+y2 = (x+y)2 − 2x*y
podstaw i wylicz
20 sie 13:08
bezendu:
x+y=6
x2+y2=28
xy=4
x2+y2=28
x+y=6 / 2
(x+y)2=36
x2+2xy+y2=36
2xy=36−28
2xy=8
xy=4
C.N.D
20 sie 13:15
zet:
| | (x+y)2−(x2+y2) | | 36−28 | |
xy= |
| = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
c.n.d
20 sie 13:17
bezendu:
Eta z czego skorzystałaś ?
20 sie 13:18
Piotr 10: | | x2+2xy+y2−x2−y2 | |
x*y= |
| =x*y |
| | 2 | |
Równoważność to jest po prostu, tak mi się zdaję
20 sie 16:03
stolarz: Wykaż że to liczba czałkowita
√3√3√3√3...
16 wrz 16:54
ela: p{4−2√3 +p12−6√3=2
wykaż że
24 lis 12:29
Kaja: √3−2√3+1+√9−6√3+3=√(√3−1)2+√(3−√3)2=√3−1+3−√3=2
24 lis 12:33