ważne
lencia: hej potrzebuję to na jutro
1 dany jest prostokąt o bokach długości √3 i 2√3
oblicz błąd względny , gdy obliczając pole prostokata zaokrąglisz √3 do cżęści dzie.
2.przybliżenie z nadmiare liczby x jest równe 26,19 a błąd bezwzględny tego przybliżenia jest
równy 2,91. oblicz błąd procentowt tego przybliżenia
3 liczbę 3,2 przybliżono z niedomiarem . wiedząc że błąd wzgl. tego przybliżenia jest równy
116, oblicz bląd bezwzględny.
4
przedstaw liczbę 2,3(7) + 0(7) w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.
5 podaj przykład liczby wymiernej oraz liczby niewymiernej, które należą do przedziału (√2 ;
√3)
6 wykaż że jeśli liczba √19 jest liczbą niewymierną to liczba 4√19 −5 też jest liczbą
niewymierną
7 podaj przykłady dwóch liczb niewymiernych dodatnich, ktorych suma i iloczyn są liczbami
wymiernymi
8. wykaz że liczba √(1 − 2√3)2 − √(2√3 − 3)2 jest liczbą wymierną .
9 wykaz że odwrotność liczby 12 + √3 − 3−2√32 jest liczbą natur.
10 wyznacz liczbę ujemną a tak aby liczba 2− a była odwotnością liczby 2 + a.
11 wyznacz liczbę a tak aby liczba a − √5 i 2a +2√5 były liczbami przeciwnymi
12 wiedząc że 7a + 4b + 6c = 33,1 i 5a + 3b + 4c = 23,2 obliccz warość sumy 4a+ 2b + 4c
13
zapisz wyrażenie 2x − |x −5| − |x + 2| dla x należ. do (−2:5) bez użycia znaku wartości
bezwzgl.
14
wykaż że rozwiąz. równ. |x − 8| = 5 są liczby pierwsze.
27 kwi 19:29
lencia: proooszę niech mi ktoś pomoże może byc ta odp jutro byle by była pliiiiiissss
27 kwi 19:42
matmatic: 4.
0,(7)=p obustronnie razy 10
7,(7)=10p
7+0,(7)=10p
7+p=10p
7=9p
p=7/9
2,3(7)+0,(7)=10s obustronnie razy 10
23,(7)+ 7,(7)=10s
23+0.(7)+7+0,(7)=10s
30+2x0,(7)=10s
30+2p=10s
30+2*7/9=10s
30+14/9=10s obustronnie podzisz przez 10
3+14/90=s
s=3745
24 kwi 19:39
ala: wykaż że odwrotność liczby 12+p{3−3−2p{32
30 sty 18:26
ala: jest liczbą naturalną
30 sty 18:27
ala: prosze o szybką odp. dzięki
30 sty 18:32