planimetria środkowa trójkąta
Dvain: W trójkącie ABC dane są |AC| = 6, |BC| = 10 i |∠ACB|=120 stopni. Wyznacz długość środkowej CD i
długość promienia okręgu opisanego na trójkącie.
30 sty 18:15
Bogdan:
| | √3 | |
c > 0, cos120o = cos(180o − 60o) = −cos60o = −0,5, sin120o = sin60o = |
| |
| | 2 | |
Z tw. cosinusów:
w ΔABC: 4c
2 = 100 + 36 + 2*6*10*0,5 = 196 ⇒ 2c = 14
w ΔABC: 100 = 36 + 196 − 2*6*14cosα ⇒ cosα = ...
w ΔADC: s
2 = 36 + 49 − 2*6*7*cosα
| | 2c | |
Z tw. sinusów w ΔABC: |
| = 2R ⇒ R= ... |
| | sin120o | |
29 kwi 14:25
Dominik: myslisz, ze dvain do teraz czekal na rozwiazanie?
29 kwi 14:26
Bogdan:
Nie, ale rozwiązanie zadania może przydać się innym
29 kwi 14:33
Bartek: Przydało się. Dzięki.
21 maj 19:49