granica funkcji
problem: Dlaczego lim x→2 (x
2−1)/(x−2)=4
Mógłby mi to ktoś rozpisać

30 sty 17:30
Aga1.: Obliczasz granice jednostronne,bo w 2 funkcja nie jest określona
| | x2−1 | | 3 | |
limx→2− |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | x−2 | | 0− | |
| | x2−1 | | 3 | |
lim x→2+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x−2 | | 0+ | |
Nie istnieje granica w punkcie 2, (wiesz dlaczego?)
30 sty 17:37
problem: w odpowiedzi jest podany wynik 4...
30 sty 17:38
Aga1.: A przykład jest taki, jak rozwiązałam?
30 sty 17:46
problem: tak
30 sty 17:49
Aga1.: I z Krysickiego?
30 sty 17:53
problem: tak
30 sty 18:47