Liczby zespolone
Maniek: Jak rozwiązać równanie zespolone:
( z | z | ) = 4i
30 sty 19:37
sushi_ gg6397228:
z=x+ i *y
|z|= ....
a potem porównymanie częsci urojonych z urojonymi i rzeczywistych z rzeczywistymi
30 sty 19:39
Maniek: [(x+iy)(√x2 + y2)]2 = 4i
i co dalej?
30 sty 19:44
sushi_ gg6397228:
wczesniej nie bylo kwadratu za nawiasem [...]
30 sty 19:45
Trivial:
|z| jest liczbą rzeczywistą, a zatem żeby to równanie mogło być prawdziwe, z musi być liczbą
czysto urojoną.
z = bi.
Podstawiasz i masz wynik.
bi*|bi| = bi*|b| = 4i
b|b| = 4 → b > 0 gdyż znak b musi się zgadzać ze znakiem +4.
dla b > 0:
b2 = 4
b = 2
z = 2i.
30 sty 19:45
Maniek: sorry, mój błąd, cała lewa strona powinna być podniesiona do kwadratu
30 sty 19:48
sushi_ gg6397228:
(x+iy)2=...
w drugim czynniku kasuje sie pierwiastek i mamy ...
30 sty 19:49
Maniek: Dzięki Trivial, już rozumiem.
Jeszcze takie pytanie mam, co do geometrii.
Jeśli mam dane 2 punkty ( A, C ), które są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, to jakim
najlepszym sposobem wyznaczyć 2 pozostałe?
1. Wyznaczam równanie prostej przechodzącej przez AC
2. Wyznaczam środek odcinka AC = > S
3. Wyznaczam równanie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez punkt S
Dalej można z odległości, ale obawiam się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie
30 sty 19:55
Mila: Skorzystaj ze współrzędnych wektora SC→
Wektor SB→⊥SC→iloczyn skalarny=0,
wektory mają taką samą długość.
30 sty 20:36
Mila: Najlepiej daj konkretne zadanie.
30 sty 20:42