Kwadrat
Maniek: Jeśli mam dane 2 punkty ( A, C ), które są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, to jakim
najlepszym sposobem wyznaczyć 2 pozostałe?
1. Wyznaczam równanie prostej przechodzącej przez AC
2. Wyznaczam środek odcinka AC = > S
3. Wyznaczam równanie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez punkt S
Dalej można z odległości, ale obawiam się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie
30 sty 20:00
think:

zawsze można rozwiązać układ równań
A = (x
A, y
a)
B = (x
B, y
B)
| | |AC|2 | |
(x − xA)2 + (y − yA)2 = |
| |
| | 2 | |
| | |AC|2 | |
(x − xB)2 + (y − yB)2 = |
| |
| | 2 | |
tylko czy to jest szybciej to już sam musisz sobie odpowiedzieć...
30 sty 20:19
think: ajj tam miało być oczywiście C nie B
30 sty 20:20