Witam
ron: Witam czy umie ktoś przekształcić takie równanie aby można było skorzystać ze wzoru vieta w
sensie tylko żeby można było skorzystać ze wzoru na sumę i iloczyn pierwiastków równania
kwadratowego przy założeniu że są dwa pierwiastki ,oto równanie:
3X1 − 2X2=4
29 sty 16:47
pigor: ... tu się nie da (nie ma sensu) tego tak jak chcesz przekształcić; ale napisz swoje równanie (
swój wielomian) kwadratowe(y) to ci pokażę, co się da zrobić, aby za mocno się nie narobić,
29 sty 16:53
PW: Wprowadzasz sam siebie w błąd (a przy okazji i nas) mówiąc o równaniu.
Masz podany z w i ą z e k między x1 a x2. Twoim zadaniem jest ulozenie rownania
kwadratowego, ktorego pierwiastki spelniaja podany zwiazek.
pigor wlasnie to sugeruje − pokaz swoje proby.
29 sty 17:44
ron: ja to potrzebuje do matury takie było zadanie i właśnie wogóle mi nie wychodzi a jak wiadomo do
matury rozszerzonej obowiązkowe są wzory vieta na sume i iloczyn a we wskazówkach jest
napisane że X1 + X2 = 3
a moje próby to podnoszenie tego do kwadratu ale jestem w martwym punkcie dlatego się pytam czy
ktoś umie dojść tak aby wyszły wzorki vieta i mogę używać tylko sposobów z liceum jak
wspomniałem do matury
3X1 − 2X2 = 4 / 2
(3X1 + 2X2)2 − 12X1X2 = 16 no i później próbowałem coś rozbijać itd ale na marne
a wogóle treść cała zadania to :
Wyznacz te wartości parametru a , dla których różne pierwiastki X1, X2 równania
x2 − 3x − a+1 = 0 spełniają warunek 3X1 − 2X2 = 4
no i sobie pomyślałem że wtedy delta większa od zera no i jakbym doprowadził do vieta to bym
bez problemu mógł wyznaczyć wtedy parametry
29 sty 19:35
ron: znaczy tam powinno być (− 24X1X2 )
29 sty 19:39
ron: pigor proszę o rozwiązanie bo napisałeś tam że spróbujesz
29 sty 19:52
Mat: masz odpowiedz do tego ? a= − 7 ?
29 sty 20:07
Mat: niee coś źle....
29 sty 20:08
ron: odpowiedź to a = −1
29 sty 20:08
ron: tylko jak Ci wyjdzie to prosiłbym o dokładne napisanie rozwiązania
29 sty 20:09
PW: Dobrze, że wreszcie podałeś treść zadania − dlaczego nie zacząłeś od tego, tylko piszesz tak "w
ogóle" 3x
1−2x
2=4?
Szukane równanie już podali w treści zadania:
x
2−3x−a+1=0,
naszym zadaniem jest znaleźć parametr a.
Właśnie ze wzoru Viete'a
x
1+x
2=3
(bo współczynnik przy x jest równy −3):
− aż wstyd, że dają taką wskazówkę.
29 sty 20:46
Mat: zadanie ze zbioru Kielbasy
29 sty 20:47
Mat: moge napisać całe rozwiązanie jak potrzeba ... z układu równań
29 sty 20:52
pigor: ... , wyznacz te wartości parametru
a , dla których różne pierwiastki x
1, x
2
równania (*)
x2−3x−a+1=0 spełniają warunek
3x1−2x2=4. otóż, źle kombinujesz,
bo warunki zadania opisuje wystarczająco np. układ warunków :
Δ>0 i x1+x2=3 i 3x1−2x2=4 ⇔ 9−4(−a+1) >0 i x
2=3−x
1 i 3x
1−2(3−x
1=4 ⇔
⇔ 4a+5 >0 i x
2=3−x
1 i 5x
1=10 ⇔ a >−
54 i x
1=2 ⇒ stąd i z (*)
a >−1
14 i 4−6−a+1=0 ⇔ −1−a=0 i
a>−1,25 ⇔
a=−1 >−1,25 . ...
30 sty 01:55
Mat: albo takie coś:
f(x)=(x−x1)(x−x2)
f(x)=x2 − xx2 − xx1 + x1x2
f(x)=x2 + x (−x1 − x2) +x1x2
f(x)=x2 −3x −a+1
dlatego układ trzech równań :
−x1−x2=−3
x1x2=−a+1
3x1 − 2x2=4
30 sty 13:31
ron: aha faktycznie w ogóle źle myślałem , dzięki za rozwiązanie zadania
30 sty 16:22