30 sty 19:02
Eta:
Sposób ten sam

.... tylko zmień dane
30 sty 19:05
Piotr:
nie to samo, tylko podobne

liczysz tak samo
30 sty 19:06
iLoveMath: nie jestem pewien co do mojego myślenia bo nie miałem z tym dawno styczności ale:
proste są prostopadłe gdy a
1*a
2=1
P(−1,5)
1 traktujesz jak x a 5 jak y
y=ax+b
a
2=−3
5=−3*(−1)+b b=2
y
2=−3x+2 ?
30 sty 19:07
iLoveMath: aaa czyli źle sorki

jest −1 zamiast 1
30 sty 19:07
Piotr:
a1*a2 = −1
30 sty 19:08
Eta:
| | 1 | | 1 | |
p⊥k p: y= − |
| (x−xP)+yP ak= − |
| to ap= 3 |
| | ak | | 3 | |
p: y= 3(x+1)+5 ⇒y=3x+8
30 sty 19:11
piotr: mam jeszcze taki przykład, proszę o sprawdzenie:
k: 4x−2y+8=0 P(4;−1)
2y=−4x − 8 / : (−2)
y = 2x−4
a1 * a2 = −1
2 * a = −1 / :2
−1 = −2 + b /+2
b = 1
dobrze?
30 sty 19:25