Dodawanie 3 wektorów
krzysiek:

Trzy konie ciągną sanie w różnych kierunkach, z różnymi siłami a+b+c. Określ w jakim kierunku
pojedzie kulig.
Narysuj wektor d=a+b+
30 sty 14:55
krzysiek: D=a+b+c
30 sty 14:56
Artur_z_miasta_Neptuna:

oblicz d = a−b
szukany wektor podany na rysunku
30 sty 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
poprawka ... d = a+b ... moje 'd' to nie 'd' z zadania ... 'd' z zadania to moje 'x'
30 sty 14:57
lol: a co z b ?
30 sty 15:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisałem ... 'd=a+b'

wykonaj działanie ... suma dwóch wektorów równoległych do siebie
30 sty 15:22
krzysiek: ale a i b mają odwrotne kierunki, a jak nie są takie same kierunki to jak się dodaje wektory ?
30 sty 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
to Ty powinieneś wiedzieć z lekcji matematyki
wektor b .... zmieniasz zwrot ... wtedy jest to wektor (−b) o zwrocie przeciwnym niż wcześniej
30 sty 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:

albo jak wolisz ... rysunek:
30 sty 15:33
krzysiek: aha, czyli d=a+(−b) i to jest u Ciebie na rysunku d. A potem to już wiem, dzięki bardzo.
30 sty 15:33