punkty niciągłości
vgl: y= sgn [(x−1)(x−2)2(−x+3)]
ile punktów nieciągłości i jakiego typu ma funkcja ? odpowiedź uzasadnić.
jak na razie doszłam do wykresu miejsc zerowych i nie wiem co dalej ?
30 sty 17:42
Aga1.: Narysuj wykres tej funkcji
30 sty 17:44
vgl: no właśnie nie do końca rozumiem jak to zrobić. miejsca zerowe są w 1, 2, 3. przy czym w 2
następuje odbicie, wykres rysowany od dołu z prawej strony. jak to z signum połączyć ?
30 sty 17:48
Aga1.:

znasz definicję sgn?
y=−1 dla x∊(−
∞, 1)U(3,
∞)
y=0 dla x∊{1,2,3}
y=1 dla x∊(1,2)U(2,3)
Tak wygląda wzór tej funkcji
(tylko raz pisze się y oraz = i spina klamrą.
30 sty 18:13
Aga1.:

A oto jej wykres
30 sty 18:15