Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów o nieparzystych wskaźnikach
Charlie: oblicz sumę 20 początkowych wyrazów o nieparzystych wskaznikach ciągu an=3n+5
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać

bo pierwsze 20 to ok, ale nieparzyste?
30 sty 18:25
sushi_ gg6397228:
jest tak samo dla do kolejnych, tylko większe masz "r"
wypisz pare pierwszych wyrazów ciagu
30 sty 18:30
Charlie: no wychodzi mi, że r = 6 więc a20 = 125, a a1 = 11, no i z sumy 1360, a w zbiorku jest 1300,
w zbiorku bląd czy ja źle?
30 sty 18:40
sushi_ gg6397228:
musimy się trzymać oznaczeń i odpowiednio dobierac LICZBĘ N
a1= ... = b1
a3= ... b2
r=...
n=20
a39=.... = b20
i teraz liczymy sumę b1 + b2 + ...+ b20 ze wzorku
30 sty 18:44
Charlie: okay, dzięki, pomyliłem oznaczenia

wyszło
30 sty 19:07
sushi_ gg6397228:
trzeba na przyszłość uwazac, bo wystepuje duzo takich samych literek i o błąd nie trudno
30 sty 19:09