pomocy !!
KRYSTIAN: Wyznacz długosci boków i miary kątów trójkąta prostokątnego ABC (kąt przy wierzchołku C jesy
prosty) wiedząc że |CAB| = 60stopni i |BC| = 8
30 sty 20:34
Janek191:
α = 60o
γ = 90o
więc
β = 90o − 60o = 30o
a = I BC I = 8
b = I AC I
c = ( AB I
Mamy
a/ b = tg α = tg 60o = √3
a = b *√3
b = a/ √3 = 8/√3 = ( 8 √3) / 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a / c = sin α = sin 60 o = √3/2
2a = √3 c
c = (2a)/ √3 = 16/√3 = ( 16 √3 )/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
31 sty 22:32
Janek191:
α = 60o
γ = 90o
więc
β = 90o − 60o = 30o
a = I BC I = 8
b = I AC I
c = ( AB I
Mamy
a/ b = tg α = tg 60o = √3
a = b *√3
b = a/ √3 = 8/√3 = ( 8 √3) / 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a / c = sin α = sin 60 o = √3/2
2a = √3 c
c = (2a)/ √3 = 16/√3 = ( 16 √3 )/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
31 sty 22:32