.
asdf: granice funkcji
| | ∨ | |
limx−>x0 f(x) = g ⇔ |
| [limn→∞ xn = x0 ⇒ f(xn) = g] |
| | xn∊ S(x0) | |
może ktoś mi wytlumaczyć to dokładnie działa i jak się to czyta? jaki związek ma tutaj granica
ciągu (i dlaczego przy n−> inf)?
30 sty 13:16
asdf: ?
30 sty 13:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla każdego ciągu xn takiego ... że xn zbiega do x0 zachodzi f(x0) = g
ewentualnie powinno być limxn −> x0 f(xn) = g
30 sty 13:31
asdf: tylko dlaczego jest to granica ciągu? (xn)
Jak to ma się na wykresie?
30 sty 14:06
asdf: mógłby mi ktoś pomóc w zrozumieniu tej definicji?
30 sty 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:

rysunek obrazujący sytuację
30 sty 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
na przykładzie
wykazać, że lim
x−>2 x
2 = 4
tworzymy ciągi x
n takie, że lim
n−>∞ x
n = 2
| | 1 | |
(przykładowo xn = 2− |
| −−− uwaga ... w definicji jest "dla każdego"  więc to co |
| | n | |
piszę nie jest rozwiązaniem zadania a tylko ilustracją 'jak to działa')
z tego wynikać ma, że lim
n−>∞ f(x
n) = 4
(dla tego konkretnego ciągu będziemy mieć)
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞ (xn)2 = limn−>∞ (2 − |
| )2 = limn−>∞ 4*(1− |
| )2 = 4 |
| | n | | 2n | |
30 sty 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak działa definicja Heinego ... ale jak widzisz ... jest to okropna definicja jeśli chodzi o
wykazanie istnienia granicy w punkcie ... łatwiej wykazać jej brak (wybierasz dwa ciągi
zbiezne do x0 dla których f(xn) będą zbiegać do innych wartości)
30 sty 14:30
asdf: Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie. Masz racje − okropna definicja, do zrozumienia łatwa nie
jest.
30 sty 19:37