Mnożenie przez sprzężenie
Tomek: Problem z zadaniem, mnożenie przez sprzężenie:
1)
lim przy n→∞ 7/ √n − √n−7.
ma wyjść −∞
2)
lim przy n→∞ (2n−√4n2+4)
ma wyjść 0
30 sty 19:54
sushi_ gg6397228:
czego dokladnie nie umiesz
30 sty 19:55
Tomek: Gdzieś robie błąd tylko nie wiem gdzie bo nie wychodzą mi w tych dwóch przypadkach wyniki.
Robie z etrapezu zadania i tam z 10 czy 15 zadań nie pamiętam już te dwa mi nie chcą wyjść

prosiłbym o rozwiązanie żebym mogl zobaczyć gdzie błąd robie
30 sty 20:07
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
30 sty 20:08
ada: w tym drugim to bedzie tak 2n−n √4+4n2 i to bedzie ze 4/n2 dazy do zera pierwiastek z
4 to 2 wiec otrzymamy 2n2na wec zero
30 sty 20:11
ada: mialo byc 2n−2n to 0, tylko klawiatura mi cos szwankuje i nie zauwazylam
30 sty 20:12
a: y=3/2x+1/2
30 sty 20:12
Tomek: 7/ √n−√n−7 =
7(√n +√n−7 ) / (√n−√n−7)(√n+√n−7 =
7( √n+√n−7) / √n2 − (√n−7)2=
7(√n+√n−7) / n − n +7 = eNy się skracają i zostaje samo 7
7(√n+√n−7) / 7 = 7ki się skracają i zostaje tylko góra
(√n+√n−7) i tu mi wychodzi ∞ + ∞ = ∞
a ma być −∞
30 sty 20:20
sushi_ gg6397228:
| | licznik | |
stosujemy zapisz z kreską ułamową |
| |
| | mianownik | |
bo nic nie widac
30 sty 20:21
sushi_ gg6397228:
1) granica na pewno nie moze byc ujemna
podstaw sobie n=10000000000000000000000000000 i wylicz ile wyjdzie
potem n= 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000 i wylicz
odpowiedz podana przez autora nie jest prawidłowa
30 sty 20:22