logarytmy ! prosze o pomoc !
vgl: log2x3 + log1/2x2 − log√2 x − 1 < 0
30 sty 16:48
vgl: x > − 2
? ? ?
30 sty 16:57
Bogdan:
założenie: x > 0
| | log2 x2 | |
log1/2 x2 = |
| = ... |
| | | |
| | log2 x | |
log√2 x = |
| = ... |
| | log2 √2 | |
30 sty 17:06
vgl:
log2x3 − log2x2 − 2log2x − 1 < 0
3log2x − 2log2x − 2log2x − 1 < 0
−log2x < 1
−log2x < log22
−x<2
x>2
dobrze ?
30 sty 17:13
vgl: x > − 2 ***
30 sty 17:13
Bogdan:
To jaki jest w końcu zapis nierówności, taki jak w poście z godz. 16:48, czy taki jak
z godz. 17:13 ?
30 sty 17:16
vgl: w poście z 17.13 jest już po przekształceniu logarytmów
30 sty 17:18
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
−log2 x < 1 ⇒ log2 x > −1 ⇒ log2 x > log2 |
| ⇒ x > |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 17:31
vgl: ok dziękuje
30 sty 17:34
Bogdan:
30 sty 17:38