Trygonometria
Impro: Mam obliczyć pole koła opisanego na trójkącie o bokach 6, 8, 11 i nie mam pojęcia jak
zastosować wzory aby to obliczyć.
Z góry dzięki
26 sty 15:41
26 sty 16:28
bash: a pole trójkąta możesz obliczyć np. ze wzoru Herona
26 sty 16:33
Mila:

Z tw cosinusów
11
2=6
2+8
2−2*6*8cosγ
| | 7 | |
cosγ=− |
| Δrozwartokątny, środek okręgu opisanego leży poza Δ |
| | 32 | |
| | 7 | | 975 | |
sin2γ=1−(− |
| )2= |
| |
| | 32 | | 1024 | |
| 11 | |
| =2R z tw. sinusów, podstaw i oblicz |
| sinγ | |
| | 11 | |
( R trochę większe od |
| !, zastanów się dlaczego) |
| | 2 | |
26 sty 18:48
Impro: @Mila
czarna magia po prostu...skąd wzięło się sin2γ= ?
26 sty 21:54
Mila: Impro, w której klasie jesteś?
jedynka trygonometryczna , nie miałeś?
sin2α+cos2α=1
26 sty 22:26
30 sty 15:40
Impro: | | 176 | |
czyli R wychodzi |
| |
| | 5√39 | |
dobrze
30 sty 15:43
Mila: dobrze.
30 sty 16:10