Rozwiąż nierówności
wajdzik: Zadanie. Rozwiąż nierówności
Witam, mam problem z rozwiązaniem dwóch nierówności.
c)5x4−1>0
tutaj zrobiłbym tak:
t=x2 ale po dalszym liczeniu gdzieś się gubię.
oraz
d)64−x6<0
Proszę o zrobienie tych zadań oraz wytłumaczenie.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam!
30 sty 19:00
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1/x4= |
| ⇒ x1= 4√ |
| x2= 4√ |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
30 sty 19:21
wajdzik: Nie za bardzo rozumiem
30 sty 20:24
PW: Eta zakłada, że coś wiesz.
| | 1 | |
Oznaczę ten pierwiastek czwartego stopnia z |
| symbolem a, żeby mi się szybciej pisało. |
| | 5 | |
| | 1 | |
x4− |
| =x4−a4=(x2)2−(a2)2 = (x2−a2)(x2+a2)=(x−a)(x+a)(x2+a2) |
| | 5 | |
Nierówność
| | 1 | |
x4− |
| >0 jest zatem równoważna nierówności |
| | 5 | |
(x−a)(x+a)(x
2+a
2)>0,
a ponieważ x
2+a
2>0 dla każdej x, można tę nierówność podzielić stronami przez (x
2+a
2) nie
zmieniając nierówności na przeciwną, czyli zadana nierówność jest równoważna następującej:
(x−a)(x+a)>0.
To masz na rysunku: parabola (niebieska) i zaznaczone (czerwonym kolorem) przedziały stanowiące
rozwiązanie.
Matematycy w takiej sytuacji piszą "jak łatwo widać".

dla
Ety.
30 sty 21:14
Eta:
30 sty 21:23