geometria analityczna
Alois~: Znajdz równania stycznych do okręgu o równaniu
x
2 + y
2 − 8x − 6y+ 21=0, przechodzących przez punkt P(2,−1).
zaczełam z równania podanego okręgu mam że S(4,3) r= 2
potem wyznaczylam sobie styczna k : y=ax+b podstawiłam że skoro przechodzi przez pkt P(2,−1)
to równanie ma postać : y+1=(a−2)x +b

i skorzystałam z d(O
s,k) ale pojawia mi się tam a i b.. więc chyba coś źle wykombinowałam.
30 sty 15:25
Mat: r=|SP|
30 sty 15:27
30 sty 15:29
30 sty 15:30
30 sty 15:31
Mat: rownanie ogole ma postac :
ax − y −1 −2a=0
d=r i licz
30 sty 15:33
Alois~: spr tak jak mówisz
30 sty 15:34
Aga1.: Równanie prostej
ax−y−1−a=0
30 sty 15:36
Mat: bedziesz miala cos w wartosci bezwzglednej= pierwiastek wiec obustronnie do kwadratu to i
tyle
30 sty 15:36
Alois~: ok wyszło mi jedno z rownan

i zgadza się z odpowiedzią zaraz moze dojde jak to drugie idzie
30 sty 15:38
Alois~: Tak tak wiem , tak zrobiłam ,
nie wiem tylko po co kombinowałam z tym tj na zadaniach.info
30 sty 15:39
Alois~: Dobra to tak mam styczną 4y−3x+10= 0 ..
a skad im sie wziełaa druga

x−2=0 ?
30 sty 15:41
Mat: zrób rysunek i zobacz
30 sty 15:43
Mat: jak bedzie widać to to prosta pionowa przechodząca przez punkt P x=2 zapewne i tyle
30 sty 15:44