szeregi
Sikorka: mam wskazac zbieznosc szeregu. i niestety 3 zadania mi wyszly inaczej niz w odpowiedziach, moze
ktos wskaze mi blad

mam z tw cauchyego zbadac zbieznosc szeregu no i mam np
szereg (arctan(n
2 +1)
n wiec licze granice tzn biore pod pierwiastek n−tego stopnia. n mi
sie skruci i pozostaje arctan(n
2+1) co dazy do do
π2 co z kolei jest miejsze niz 1 wiec
szereg powinien byc zbiezny a w odpowiedziach mam ze jest robiezny....
| | 2+(−1)n | |
albo szereg |
| znowu licze granice biorac to pod pierwiastek ntego stopnia, w |
| | 3n | |
liczniku mi zostanie pierwiastek ntego stopnia z 2+(−1)
n a w mianowniku 3. i to jest mniejsze
niz 1 wiec powinien byc zbiezny a w odpowiedziach mam rozbiezny....
30 sty 18:03
30 sty 18:33
Sikorka: boze, 3,13/2 to jest wiecej niz 1
pomylilo mi sie ze to jest 1,14

faktoza, a ten drugi
30 sty 18:36
sushi_ gg6397228:
jakie liczby są w liczniku dla kolejnych "n"
30 sty 18:37
Sikorka: a jeszcze mam suma od 1n*(1+1n)n
wzielam to pod pierwiastek n tego stopnia i mi wyszlo ze to jest 1* (1+1n)2 a to jest
wieksze niz 1 a w odpowiedzi mam ze jest zbiezny...
30 sty 18:39
Sikorka: jezeli n bedzie parzyste to w liczniku bede miec pierwiastek z 3 a jezeli nie patrzyste to
pierwiastek z 1, wiec pierwiastek bedzie mniejszy niz 3, wiec liczba wyjdzie mniejsza niz 1...
30 sty 18:40
sushi_ gg6397228:
proszą zapisać cały przykład a nie kawałki
30 sty 18:41
Sikorka: to zrobilam to tak:
licze granice: wzielam to pod pierwiastek ntego stopnia i wyszedl mi licznik (pierwiastek ntego
stopnia z 2+(−1)
n a w mianowniku 3 ( bo pieriwastek ntego stopnia z 3
n =3 )
wiec jezeli n bedzie nieparzystte to w liczniku wyjdzie mi pierwiastek ntego stopnia z 2, a
jezeli parzyste to pierwiastek ntego stopnia z 3. ale pierwiastek ntego stopnia z liczby =1
wiec granica wychodzi 1/3 <1 wiec zbiezny, a w odpowiedziach mam rozbiezny
30 sty 18:46
Sikorka: a teraz drugi przyklad mam ∑1n(1+1n)nkwadrat
wiec znowu wzielam to pod pieriastek ntego stopnia i z wyszlo mi ze to sie rowna 1 *
(1+1n)2 co jest wieksze od 1 wiec rozbiezny a odpowiedziach mam zbiezny...
30 sty 18:48
sushi_ gg6397228:
| | 2+(−1)n | |
dla ciagu |
| robimy ograniczenie z góry |
| | 3n | |
| | 2+(−1)n | | 3 | |
|
| ≤ |
| po prawej stronie mamy geometryczny wiec suma istniej, zatem |
| | 3n | | 3n | |
mniejszy tez ma sume
30 sty 18:51
sushi_ gg6397228:
drugi zapis nieczytelny
prosze jeszcze raz
i nie pisac wypracowan
30 sty 18:52
Sikorka: aha, w sumie to tak, a moge tak to zapisac, bo mam to wykazac z cauchyego

i to jest poprawne
takie zapisanie tego potem
30 sty 18:53
Sikorka: ale nie potrafie tego zapisac zeby uzyc formy matematycznej
30 sty 18:54
sushi_ gg6397228:
jak wyjdzie z Cauchy'ego
to licznik jest ograniczony i zbiega do 1 n√a −−>1
na bank jest zbiezny; moz patrzysz na odp nie do tego zadania lub sie walneli w skrypcie
30 sty 18:55
Sikorka: legenda : tam gdzie jest pieriwastek powinien byc peirwiastek ntego stopnia

lim :
√1n(1+1n)nkwadrat = lim
1√n *
√(1+1n)n 2 = 1 * e
2 >1
wiec rozbiezny a mam ze zbiezny, gdzie mam blad
30 sty 18:58
Sikorka: profesor podal nam zadania jakie moga sie trafic na egzaminie, badz beda podobne i podal
odpowiedzi, no i pare sie nie zgadza i nie wiem czy ja cos robie zle czy on sie machna...ale
wole sie upewnic

no ale jak wychodzi geometryczny to faktycznie jest zbiezny
30 sty 18:59
Sikorka: boze zle , tam jest 1 * (1+1n)2 ale w sumie to tez jest wieksze niz 1...
30 sty 19:00
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
(1+ |
| )2 −−> wyraz ogólny nie dązy do 0. Szereg rozbieżny. KROKPA |
| | n | |
30 sty 19:02
Sikorka: no i tak wlasnie zapisalam ze rozbiezny, a w odpowiedziach mam ze zbiezny. dzieki bardzo
wielkie

!
30 sty 19:05
sushi_ gg6397228:
zapisz przyklad przed obliczeniami, bo jezeli jest inny niz ten co zapisalem o 19.02 to wynik
tez moze byc inny
30 sty 19:08
Sikorka: to moze sam rozwiaz od poczatku... jesli oczywiscie chce Ci sie i masz czas

∑
1n*(1+
1n)
n kwadrat
30 sty 19:13
Sikorka: i jesli moglbys mi wytlumaczyc kryterium cauchyego o zageszczaniu na takim przykladzie
| | 1 | |
∑ |
| to by bylo super  |
| | n2l nn | |
30 sty 19:14
30 sty 19:15
30 sty 19:19
Sikorka: a ten szereg ktory podalam o godzinie 19:13 jak Ci wyszedl?
30 sty 19:20
sushi_ gg6397228:
tak szybko moje szare komórki nie przetwarzają
30 sty 19:21
Sikorka: spoko
30 sty 19:27
sushi_ gg6397228:
1n* (1+1n)n2 i obrzucimy Cauchym
n√1/n * (1+1n)n −−> e
30 sty 19:30
Sikorka: skoro e to rozbiezny?
30 sty 19:31
Sikorka: moment, nie, zbiezny
30 sty 19:31
sushi_ gg6397228:
Jeżeli granica ciągu n√|an| istnieje i jest mniejsza od 1, to szereg ∑ an jest zbieżny;
jeżeli granica ta jest większa od 1, szereg jest rozbieżny.
30 sty 19:32
sushi_ gg6397228:
Jeżeli granica ciągu n√|an| istnieje i jest mniejsza od 1, to szereg ∑ an jest zbieżny;
jeżeli granica ta jest większa od 1, szereg jest rozbieżny.
30 sty 19:32
Sikorka: w sumie to juz nic nie wiem
30 sty 19:33
Sikorka: dobra, juz wiem gdzie jest problem. dzieki
30 sty 19:36
sushi_ gg6397228:
to jest reguła przepisana z wikipedii
obkladasz pieriwaskiem n−tego stopnia. Jezeli grancia tego ciagu <1 to szereg wyjsciowy jest
zbiezny; jezeli granica >1 to rozbiezny
dla granicy = 1 trzeba inne kryterium
30 sty 19:38
Sikorka: MOge miec jeszcze jedno pytanie

Kiedy ciag harmoniczny jest zibezny a kiedy rozbiezny
30 sty 19:38
Sikorka: tak wiem, albo robie cauchego, albo d'Alamberta, Albo Rabbiego, albo porownawczym itd
30 sty 19:39
sushi_ gg6397228:
lub Schómlischa
30 sty 19:42
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
∑ |
| −−> zawsze rozbieżny |
| | n | |
30 sty 19:42
sushi_ gg6397228:
| | (−1)n | |
natomiast |
| −−> zbiezny warunkowo kryterium Leibnitza |
| | n | |
30 sty 19:44
Sikorka: Schomlischa

nie slyszalam o takim.
a jeszcze takie pytanko, jak bys zbadal taki szereg?
| n+2 | |
| musze to zrobic z porownawczego |
| n(n2+1) | |
30 sty 19:46
Sikorka: wlasnie tego nie raz nie rozumiem, jak mam zbadac zbieznosc warunkowa, albo zbieznosc
bezwzgledna.... boze
30 sty 19:47
sushi_ gg6397228:
pozbywam się "syfów"
| | n | | 1 | |
∑ an ~ ∑ |
| = ∑ |
| i ... |
| | n3 | | n2 | |
30 sty 19:48
Sikorka: | | n+2 | |
co do tego przykladu |
| ≤n+2n
|
| | n(n2 +1) | |
∑
n+2n jest zbiezny wiec ten wyjsciowy szereg jest rowniez zbiezny

dobrze to ograniczylam
30 sty 19:51
sushi_ gg6397228:
nie mozna gubić stopni; trzeba usuwac
syfy czyli elementy nie wpływające na granice
dlatego nie lubie stosowac tego kryterium
∑a
n < ∑ b
n < ∑ c
n gdzie ∑b
n jest wyjsciowy
tylko wole w postaci granicznej lub z
~
30 sty 19:54
Sikorka: aha. no ja tez go nie lubie

bo trzeba pomyslec jak by to ograniczyc

no ale niestety w poleceniu mam to zrobi z porownawczego

a mialbys pomysl na taki szereg
30 sty 19:59
sushi_ gg6397228:
| n+2 | | .... | |
| < |
| teraz kombinujemy z cyferkami |
| n3+n | | .... | |
do licznika damy sobie 3n, do mianownika n
3 i sprawdzimy czy tak moze byc zapisana nierownosc
| | 2 | | 1 | |
aby nie bylo np |
| < |
| |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | |
jezeli bedzie za duzo do mozemy wrzucic * |
| do mianownika i powinno wtedy byc ok |
| | 2 | |
30 sty 20:03
Sikorka: bo ja wymyslilam ze to jest wieksze niz 1n+1 a to skolei jest szereg harmoniczny i jest
rozbiezny ,wiec wyjsciowy szereg rowniez rozbiezny...
30 sty 20:03
sushi_ gg6397228:
| √n | | .... | |
| < |
| to aby ograniczyc z góry to nalezy licznik zwiekszyc, a mianownik |
| n+1 | | .... | |
zmniejszyc wiec wyjdzie ...
30 sty 20:04
Sikorka: nie obczajam kompletnie
30 sty 20:05
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
jezeli mam szereg ∑( |
| )n < ∑1n jest bez sensu −−> za duze ograniczenie i zawsze |
| | 2 | |
bedzie rozbiezne
30 sty 20:06
Sikorka: ale ten drugi z pierwiastkiem ma byc rozbiezny wiec to on ogranicza inny szereg...
w ogole skad mam wiedziec czy one sa rozbiezne badz zbiezne, bo dopiero jak to wiem to moge
stwierdzic z ktorej strony ograniczac...
30 sty 20:06
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
∑ |
| a>1 szereg zbiezny, pozostale przypadki rozbiezny |
| | na | |
30 sty 20:07
30 sty 20:08
Sikorka: ok dzieki.
to jescze sie o to zapytam; jezeli mam prosty szereg typu
2n/sup>n2 to od razu moge
powiedziec ze jest rozbiezny bo granica nie rowna sie 0, a gdyby sie rownala zero to musze
policzyc to z jakiegos kryterium i wtedy by mi wyszlo cyz napewno jest zibezny czy rozbiezny

bo takie cos tez mam w zeszycie
30 sty 20:12
30 sty 20:13
sushi_ gg6397228:
ten zapis ulamka nieczytelny; dawaj C[U]] zamiast u
30 sty 20:25
sushi_ gg6397228:
U
30 sty 20:25
sushi_ gg6397228:
kazdy róznie widzi "co zbiezne" a co nie
zawsze nalezy sprawdzic wyraz ogolny czy zbiega do 0 czy nie
30 sty 20:26
Sikorka: ok, dzieki

juz Ci nie zawracam glowy
30 sty 20:33
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
30 sty 20:46