Całka
Ola: Hej.
jak obliczyć całkę z takiej funkcji:
(x
2 + 1)
100 2x dx

nie wiem nawet jak zacząć jaką metodą − nie umiem jeszcze liczyć całek... pozdrawiam i proszę
bardzo o wyjaśnienie.
30 sty 15:37
m: (x2+1)1002xdx?
30 sty 15:38
Ola: oczywiście ma być (x2 + 1)100 2x dx
30 sty 15:38
Ola: tak m, dokładnie
30 sty 15:39
Ola:
30 sty 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
t = x2 + 1
dt = .... dx
podstaw i licz
30 sty 15:50
m: t=x
2+1
dt=2xdx
podstawiasz
| | t101 | | (x2+1)101 | |
∫t100dt = |
| = teraz podstawiasz to czym bylo t = |
| + C |
| | 101 | | 101 | |
30 sty 15:54
Ola: czyli metodą podstawiania dt to pochodna z t, no to w sumie nie takie trudne jak się wydaje,
dziękuję

a jeszcze mam pytanie bo próbuję sobie rozwiązać inną taką całkę:
dx/xln
2x dx to tutaj za t podstawiam sobie t= ln
2x tlyko że wiem że pochodna z lnx to 1/x a
jak mam ln
2x ?
wybaczcie dużo pytań uczę się dopiero.
30 sty 15:58