Prawdopodobieństwo
kasia: Witam blagam pomozcie mi to rozwiazać
Waga mężczyzn jest zmienna losową o rozkladzie normalnym z parametrami m=72kg i \delta= 8,1kg.
Obliczyć jakie jest prawdopodobieństwo,zez populacji mezczyzn wylosujemy osobe o nastepujacej
wadze:
a) od 68 do 74 kg
b)powyzej 80 kg
c) ponizej 70 kg
30 sty 15:42
30 sty 15:45
kasia: czy to bedzie tak?
a)
u=68−72/8,1 = − 0,493
u= 74−72/8,1 = 0,246
P(68<u<74)P= (−0,493<u<0,246)=F(0,246)−F(−0,493)=0,5948−0,3121= 0 ,2827
30 sty 15:51
kasia: ale dalej juz nie potrafie prosze rozwiążcie mi to
30 sty 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
bzduuuuuuraaaa
30 sty 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
u=68−72/8,1 = − 0,493 <−−− a niby jak to wyliczone zostało
30 sty 15:55
kasia: prosze pomóż mi
30 sty 15:55
kasia: blagam
30 sty 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
zabrakło nawiasu
(68 − 72)/8,1
... powyżej 80kg to nic innego jak 1 − P(X≤80)
... ponizej 70kg to nic innego jak P(X<70)
30 sty 16:44
kasia: i to wystarczy ja naprawde nie mam zielonego pojęcia pomoz mi blagam cie
30 sty 16:51
kasia: to moje poprzednie wyliczenie jest dobre?
30 sty 16:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro nie masz zielonego pojęcia ... to jak obliczyłas P(68≤x≤74)

skoro to obliczylaś to pozostałe także musisz wiedzieć jak obliczyć
wszystko sprowadza się do odczytania danych z tablic
30 sty 16:53
kasia: pomozesz mi czy nie
jezeli pisze ze nie mam zielonego pojecia to nie mam
w przeciwnym razie by mnie tu nie bylo
30 sty 16:55
kasia: pomóżcie mi
30 sty 17:09
kasia: blagam
30 sty 19:00