Rozwiąż nierówność(wielomiany)
wajdzik: Zadanie. Rozwiąż nierówność:
b)2x4−x2−3≤0
2t−t−3≤0
Δt=1+24
{Δ}t=5
x1=−1 V x2=3/2
(x2+1)(x−{6}/2)(x+{6}/2)≤0
x1=−{6}/2
x2={6}/2
Rysuję oś OX i..
W(x)≤0 ⇔ x∊ (−{6}/2; {6}/2) (obustronnie domknięty)
Czy te zadanie zostało wykonane dobrze?
Z góry dziękuję,
pozdrawiam!
30 sty 18:19
Michał: coś tu nie gra..
po pierwsze podstawiając t=x
2 musisz założyć że t≥0 gdyż x
2 nie może być ujemny
dalej gdy wyliczasz t
1=−1 i t
2=
32 to z założenia o t odrzucasz jeden wynik zostaje ci
| | √6 | |
że x= |
| lub x=−√62 teraz tworzysz (x−√62)(x+√62)≤0 |
| | 2 | |
dalej już sobie chyba poradzisz
30 sty 19:41
Michał: zastanawiam się czy przy końcówce (tworząc tą postać iloczynową się nie pomyliłem w czymś)
jakby ktoś mógł skontrolować..
30 sty 19:45