matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.4.2013
Zadania
Odp.
1
maadziaaaa:
Oblicz pole trójkąta ABC, jeśli wiadomo , że /AB/=15 /BC/=8 oraz /α ABC/=30
o
2
maadziaaaa:
Rozwiąż równanie x
2
−2x−3=0
1
maadziaaaa:
Sześciu robotników może wyremontować sklep w ciągu 12 dni. Ilu robotników trzeba zatrudnić aby trwał trzy dni krócej?
1
maadziaaaa:
Oblicz obwód trójkąta ABC, gdy A=(4,1) B=(2,3) C=(0,3).
2
maadziaaaa:
Napisze równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B takie,ż e A=(−3,−1) oraz B=(−1,5) .
0
kari:
hej. mam pytanie. jak najłatwiej rozróżnić kiedy macierz jest określona dodatnio, ujemnie lub jest nieokreślona
1
Kasiek:
Turysta przeszedł droge z miejscowosci A do schroniska B i z powrotem w czasie 6 godzin i 51 minut. Predkosc turysty pod gore wynosila 3km/h, po równinie − 5km/h, a w dol 4km/h. Oblicz
0
mmm:
x
3
= y 4(x
3
)
3
−4x = 4 x
9
−4x = 4x(x
8
− 1 )
8
henio:
:::rysunek::: Wykaż, że punkty styczności dzielą boki w rombie na połowy.
4
Wiola:
W trójkącie rozwartokątnym boki przy kącie rozwartym α mają długość 5 cm i 8 cm, a jego pole jest równe 10
√
3
2
. Oblicz α.
2
ania15:
oblicz miejsce zerowe funkcji f(x)= −
1
3
x+5
1
qwiktor:
Witam proszę Długość boków trójkąta tworząą ciąg artmetyczny. Wykaż ze jeśli obwód trójkąta jest równy 12
2
Karola:
macierze.. pomoze ktos?
0
qwiktor:
Proszę : Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny, którego przyprostokątna ma 4 cm
2
dziwne pytanie:
CZy bibliografia z polskiego jest dla egzaminującego?
55
Paweł:
1. log(x−3)−log(2−x)=log(x2 −4)
1
qwiktor:
Proszę Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła. Kąt środkowy tego wycinka ma
1
qwiktor:
Witam proszę o pomoc:
0
qwiktor:
Proszę o pomoc : Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego dłuższy bok ma 16 cm.Wszystkie krawędzie boczne
0
Kakao:
∑3
n
+5
n
+7
n
/9
n
7
ania15:
ciag (2
√
2
,4,a) jest geometryczny oblicz a
1
magda:
W banku złożono lokatę wysokosci 10000zł.Roczna,stała stopa procentowa jest równa 6%.Ile pieniedzy wyplaci bank po wygasnieciu lokaty,jesli lokata została załozona na:a)9 miesiecy
11
Olga:
Wielomiany Rozwiąż równania wielomianowe
7
lusiaaaaaaa:
odejmowanie zbiorów czy dobrze to zrobilam?
18
sunt:
Czy może mi ktoś to rozwiązać?
0
karol:
Niech A,B ⊂ Ω. Wiedząc, że P(A' ∪ B')=0,7 oraz P(A' ∩ B')=0,1, oblicz P(A)+P(B)
8
madlen:
cos 60
1+sin 60
+
1
tg 30
5
Marek:
Dla jakich wartości a liczby: 3a
2
−8, 4a
2
+6, a
3
−16 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny?
2
Karola:
proszę o pomoc
rozwiąż równanie macierzowe :
4
Monika 19:
:::rysunek::: zad 1.
6
siasik:
poprosze o sprawdzenie
i pomoc z punktem b
7
Ameliusz:
wymieerna:
3
Elza:
Wiem ,że to banalne ale chciałabym sprawdzić,czy ktoś mozę mi pomóc?
0
...:
hello prosze niech ktos mi wyjasni to zadanie:( oszacuj wartosc liczby
√
7
− 2 / 8, podaj przyblizenie do 2 miejsc po przecinku oblicz blad
2
monialisia:
jak to pociągnąć dalej http://matematyka.pisz.pl/forum/50881.html od równania 4a+4b+8=ab ?
1
monialisia:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+y
2
−2y−3=0. napisz równania prostych stycznych do tego okręgu i równoległych do prostej y={2}x
1
kasztan:
Wyznacz a i b tak aby wielomiany W i V były równe,gdy
9
Modern:
Problem z prostym zadaniem...
13
DAriaa:
nierówńość rozwiąż
1
kasztan:
Określ dziedzinę D funkcji określonej wzorem: f(x)=log x2 − log (3x+8)
9
Romek:
Oblicz: 2sin120
O
2
Emilianka :
:::rysunek::: wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej
5
limba:
Hej czy moglby ktos potwierdzic te wyniki? Nie prosze o rozpisanie zadania tylko o sprawdzenie
16
limba:
Hej czy moglby ktos potwierdzic te wyniki? Nie prosze o rozpisanie zadania tylko o sprawdzenie
4
Elizabeth:
układ równań z trzema niewiadomymi
2
paradise:
Dla jakich wymiarów stożek o ustalonej objętości V ma najmniejsze pole powierzchni? wiem,ze trzeba policzyć to z pochodnej,ale nie umiem znaleźć funkcji..:(
3
abc:
dowód na to, że 8
100
− 1 jest/nie jest podzielne przez 7
16
Paweł:
1. log(x−3)−log(2−x)=log(x
2
−4)
1
Kasia:
2
2
0*4
4
0=
1
Emilianka :
Wyrazami ciągu arytmetycznego (a
n
) o pierwszym wyrazie a
1
=1 są kolejne liczby naturalne które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1. Ile początkowych wyrazów tego ciągu trzeba dodać aby
10
Agata:
udowodnij (AUB) '= A'η B' A\ B= A\ (Aη B)
2
Emilianka :
Miejscami zerowymi funkcji f(x)=x
2
+ax+b sa liczby −4 i 2. Ile wyniesie a+b
1
Lenka:
Wyznacz a i b oraz c
2
Kasia:
liczba 2
2
0x4
4
0 jest równa
15
anetkaa:
rozwiąż nierówność 4x−x
3
>0
1
naana:
Niech A,B zawiera się w omega. Jeśli P(A)= 0,6, P(B)= 0,2 oraz zdarzenia A i B się wykluczają to:
3
Elizabeth:
Błagam pomóżcie mi!
14
martyna:
1−x
2
1
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=
. Rozwiąż równanie f(
)=f(x)
1+x
2
x
1
Agata:
:::rysunek::: udowodnij
1
Kasia:
połową liczby2
2
0 jest
4
Emilianka :
rozwiąż równanie x
3
+9x=6x
2
2
Emilianka :
zbiorem rozwiązań nierówności |x+3|>5 jest....?
6
filozof:
:::rysunek::: W trapezie prostokątnym dłuższa przekątna dłuższa przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny, i
3
Emilianka :
liczba 27 jest o p% mniejsza od liczby 45.Oblicz ile wyniesie p?
3
Emilianka :
Oblicz
4
√
(−8
2
)
*4
3
4
1
Alicja:
Wiedząc, że liczba sinαcosα=
2
5
, oblicz liczbę b=sinα−cosα
1
Alicja:
Wiedząc, że liczba sinαcosα=
2
5
, oblicz liczbę b=sinα−cosα
2
anastazjia:
ile co najmniej początkowych wyrazów danego ciągu arytmetycznego należy dodać, aby otrzymana suma była większa od 220
8
basia:
Δ=−(−5)
2
−4*1*(−36)
10
Tina:
:::rysunek::: Błąd w rozwiązaniach ?
0
umbra:
Oszacuj wartosc liczby √7−28, podaj jej przyblizenie do dwoch miejsc po przecinku, a nastepnie oblicz blad bezwzgledny przyblizenia, blad wzgledny przyblizenia oraz blad procentowy
4
hellokitty:
wykonaj działanie na zbiorze C−N
4
lissaaa:
oblicz za pomoca wzorów skroconego mnozenia
1
asdfghjkl:
Wykaż, że wszystkie wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
3n+5
n+1
są większe od 3. Bardzo proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem. Myślałem, że ciągi mam już w jednym palcu a tu proszę
3
mala:
dany jest okrąg o równaniu x2+4x+y2−6y=0. punkt A (−4,6 ) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego episanego. oblicz B i C
3
Maryśśka:
prosta o równaniu y=−3x +5 jest prostopadła do prostej o równaniu? a) y= −
1
3
+5
3
anna:
Funkcja f(x) = −(x−2)
2
+ b nie ma miejsc zerowych dla : A. b=0
1
szczęśliwa :
dla jakich wartości parametru m proste będące wykresami funkcji f i g sa równoległe f(x) = | m+ 1 |x − 2
24
monia:
rozluz wielomian na czyyniki nizliwie jak nizszego stopnia x
5
−x
0
Karola:
Sprawdzić czy dana funkcja spełnia równanie :
1
Ulcia0525:
oblicz wspolrzedne punktu przeciecia sie prostej przechodzacej przez punkty A=(−2,4), B=(4,2) z prosta o rownaniu x−2y+5=0
3
Tala:
2. Działka państwa Nowaków ma kształt prostokąta , którego dłuższy bok ma 60 m, a jej pole powierzchni wynosi 27 arów. Oblicz szerokość tej działki.
4
Ulcia0525:
korzystajac z wlasnosci funkcji trygonometrycznych,oblicz cosd,tgd,ctgd,wiedzac,ze sind=
2
3
7
Ulcia0525:
rozwiąż nierówność x
2
−x−2>0
0
Ulcia0525:
Rzucamy trzykrotnie moneta.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia,w ktorym za pierwszym razem wyrzucimy orla.
1
Karola:
1
Ulcia0525:
Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych o różnych liczbach?
2
Say19:
Oblicz pierwiastki wielomianu W(x)= x
3
+x
2
+16x−8
0
***:
CZY BRAŁ KTOŚ UDZIAŁ W "WYGRAJ INDEKS" NA PG
2
okok:
Ułóż poprawne zdania. 1. Skutkiem prostoliniowego rozchodzenia się światła ...... ( w miejsce kropek jakaś litera).
1
brak:
3
4
1.
−
2x−1
x+2
1
pomocyyyy:
obliczyć Pc V Pb walca o promieniu 3 i przekątnej przekroju osiowego 10 KTOŚ POMORZE
2
Danielll12:
prosta o równaniu y=−3x +5 jest prostopadła do prostej o równaniu?
2
Kasia:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji: R→R. naszkicuj wykres funkcji g(x) = − f(x).
7
monialisia:
Bardzo potrzebuję chociaż sposobu na ruszenie tego. Dla jakich wartości parametru m równanie log
0
,5 (x+3) −1=m ma pierwiastek większy od (−2) ?
5
keso:
w ostrosłupie prawidłowym trójkatnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma 60 stopni a wysokosc ostroslupa 3
√
3
. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
1
S_0:
Obliczyć granicę lewo i prawostronną w punkcie x=0:
2
1/x
+ 3
3
1/x
+ 2
Pomóżcie mi policzyć tę lewą i prawą. Lewa mi wychodzi 3/2 (a ponoć powinno 3/8) a w prawej mam
2
keso:
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm, zaś kat nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 30 stopni. oblicz objętość i pole
7
Kasia:
funkcja f dana jest wzorem f(x) = 4x−1 . Jaka jest dziedzina tej funkcji, jesli jej zbior wartosci jest rowny <−3,5) ?
1
aga:
Tworząca 30Tworząca stożka ma długość 6 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30oo.. Oblicz długość promienia podstawy oraz wysokość tego stożka.
6
majka:
Pomoże ktoś
1.Średnica podstawy walca wynosi 10 cm, jego wysokość 12 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej
3
FIZYKA:
Czajnik o mocy P=1000 W napełniono wodą o temperaturze t+ 20 stopni i włączono. Woda zagotowała się po 3,5 min
3
aga:
Wyznacz H ze wzoru V=
1
3
a
2
h
1
eloelo:
czy mogłby ktoś mi pomoc jak rozwiązać tę nierowność? (x+2) (2−x) − (x+2)
2
/2 ≤ − 3/2 x
2
bardzo proszę o pomoc
2
Maria Janina:
−5=−6a, jak to rozwiązać?
5
Kasia:
1.Wykaż, że promień okregu wpisanego w trojkat o bokach dlugosci 9,12,15 jest rowny 3
1
aga:
Średnica podstawy walca wynosi 10 cm, jego wysokość 12 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
0
eloelo:
czy mogłby ktoś mi pomoc jak rozwiązać tę nierowność? (x+2) (2−x) − (x+2)
2
/2 ≤ − 3/2 x
2
bardzo proszę o pomoc
3
Anna94:
jezeli wykres funkcji y= f(x) przesuniemy równolegle do osi o dwie jednostki w prawo, to otrzymamy wykres funkcji ?
0
emilf:
jeżeli dla zdania egzaminu potrzebna jest wiedza i wytrwałość to niezdany egzamin wynika z braku wytrwałości.
0
pati:
Oblicz objętość stożka o kącie rozwarcia 60stopni oraz wysokości 9 cm.
1
emilf:
jeżeli dla zdania egzaminu potrzebna jest wiedza i wytrwałość to niezdany egzamin wynika z braku wytrwałości.
2
monia:
rozłóż wielomian na czyniki mozliwie najnizszego stopnia x
3
−5x
2
−36
1
pati:
1.Graniastosłup ma 36 krawędzi. Ile ścian bocznych ma ten graniastosłup?
18
monia:
rozłóż wielomian na czyniki mozliwie najnizszego stopnia x
3
−5x
2
−36
17
Ratarcia:
Mam zadanie z prawdopodobieństwa i zacytuję Wam kawałek jego treści : ''Z szuflady w sposób losowy wyciągnięto jedną skarpetkę ,odłożoną ją i wyciągnięto kolejną''. I powiedzcie mi
1
roksia:
kwadrat liczby
3
√
3
√
3
2
FIZYKA:
Na tabliczce znamionowej czajnika elektrycznego jest napisane 1000 W, 230 V. W celu obliczenia pracy wykonanej przez prąd elektryczny przy ogrzaniu wody musisz jeszcze znać:
10
monia:
4x−x
3
=0
1
Alicja:
Wiedząc że sinα=
2
3
, oblicz wartość wyrażenie (cosα+tgα)
2
1
roza:
1 zad.Bok rombu ma dł.5 ,a wysokość rombu wynosi 4.oblicz długość przekątnych tego rombu. 2 zad.dany jest prostokąt o przekątnych dł.12 i kącie między przekątnymi 120st.. oblicz pole
8
misia:
Kwadrat liczby: pierwiastek trzeciego stopnia z 3*pierwiastek z 3 jest równy: a)3 b) pierwiastek trzeciego stopnia z 9 pierwiastków z 3 c) 3 pierwiastków z 3 d) sześcienny
0
Piotrek:
Mógłby mi ktoś napisać w 2−3 zdaniach jak to krok po kroku zrobić.Nie chce rozwiązania, tylko żeby ktoś krótko objaśnił. Wiem jak się rozwiązuje nierówności ale ciągle wychodzą mi wyniki
1
Andrzej13q:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= 1/
√
4π
2
−x
2
−1/sin2x−sinx
12
monia:
x∧3+3x∧2−2x−6=0
1
Kalina:
W trapezie ABCD dane są IDABI=90
0
, IABCI=30
0
, ICEI=8, gdzie CE jest wysokością trapezu. Wyznacz obwód trapezu wiedząc że IACI=IBCI.
6
Fizyk:
Czy wiecie moze czy jest jakas podobna stronka z zadaniami z fizyki, takim swietnym wyjasnieniem jak tu i forum
?
7
Kasia:
1.Wykaż, że promień okregu wpisanego w trojkat o bokach dlugosci 9,12,15 jest rowny 3 2.Trojkat rownoramienny wpisano w okrag. jeden z jego katow jest oparty na łuku długości
19
Aloha:
kąt α jest ostry i tgα=2. oblicz wartość wyrażenia 2cosα
2
−1
1
Asia:
Zdarzenia A i B sa zdarzeniami przestrzeni Ω. Wiedzac ze P(A') =1/2 P(A∩B)=1/3 P(A∪B)=2/3. Oblicz P(A), P(B).
4
natka :
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f: <−5,5> →R. Cztery rozwiązania ma równanie:
6
S_0:
Znowu granice. Obliczyć granicę lewo i prawostronną w punkcie a;
1
Pablo:
Stożek o promieniu podstawy dł. 7 cm i wysokości 9 cm, przecięto płaszczyzna równoległa do płaszczyzny podstawy dzieląca wysokość w stosunki 1:2 licząc od podstawy.
0
Paweł:
3. Powierzchnia boczna walca obrotowego po rozwinięciu jest prostokątem którego przekątna o długości d=8√2 tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze α−60' (alfa 60ciu
0
pati:
3.Trókąt prostokątny o bokach długości 3, 4 i 5 obracamy wokół dłuższej przyprostokątnej. Oblicz objętość otrzymanej bryły
1
brak wiedzy :
prosze o pomoc
g) ½log₂16a⁶+⅓log₂16a⁹−¼log₂16a¹²
0
Aga:
1.Graniastosłup ma 36 krawędzi. Ile ścian bocznych ma ten graniastosłup? 2. Średnica podstawy walca wynosi 10 cm, jego wysokość 12 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej
2
gogo:
|x−2|=4
1
natka :
Jeśli zbiór D jest dziedzina f(x) =
√
6 − 3
3
4
x
, to:
23
Marysia:
1. Podaj dziedzinę i uprość podane wyrażenie:
0
hellokitty:
wykonaj działanie na zbiorze C−N
2
leeo:
wyprowadz t1 z wzoru a=
t1−t2
t1
0
umbra:
Oszacuj wartosc liczby
√
7
−2
8
, podaj jej przyblizenie do dwoch miejsc po przecinku, a nastepnie oblicz blad bezwzgledny przyblizenia, blad wzgledny przyblizenia oraz blad
6
Kasia:
Dla jakich wartości a funkcja f(x)=(3a−2)x +a−12 ma miejsce zerowe?
0
kuba03:
:::rysunek::: Oblicz pole trapezu ABCD,wiedząc,że trapez ten jest równoramienny oraz,że CD=6 cm,DE=6cm i AE=1
2
siasik:
a.Rozwiąż nierówność:
1
martyna:
16−x
4
Dana jest funkcja f(x) = |
|
4+x
2
a) sporządź wykres funkcji f
5
a:
Pierwiastek całkowity jest jednocześnie wymierny, a z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach
2
Domi:
Proszę o pomoc
Zad.10 Przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm.
18
brak:
który z podanych ciągów 1, 9, 17, 25…….. oraz −4, −1, 2, 5, 9……..jest arytmetyczny
6
brak wiedzy:
wykaz ze ; log
9
4+log
1
/
3
10=log
3
0,2
2
kuba:
Proszę o rozwiązanie (12x+4y):(−3)
0
kurzel131:
http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2013/04/ef5bf695133a4d28dd37b6aa832b48dd_original.jpg?1365151880
28
Proszę o pomoc!:
1. Rozwiąż równanie:
6
Nie lubie Matmy:
Z miejscowości Gdańsk i Zamość oddalonych od siebie o 46 km wyjeżdżają na przeciw siebie dwaj kierowcy. Kierowca jadący z Gdańska do Zamościa wyjeżdża o 6 minut później i jedzie ze średnią
11
Natalia:
1.Dla jakiej wartości "x" podane wyrażenia są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
3
zebra:
Podaj dziedzinę funkci f:
1
Justyna:
Dane sa zbiory A={1,3} B={2,5,7} C={8,3,6,9}. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych, ktorych pierwsza cyfra nalezy do zbioru A, druga do zbioru B a trzecia do zbioru C? Ile wsrod tych
4
MyNickName:
Rozwiąż graficznie układy równań:
3
xtc:
podaj ile rozwiązań ma układ równań dla m=1, a ile dla m=−2. Jeśli układ jest oznaczony to wyznacz jego rozwiązanie.
6
S_0:
Jeżeli ktoś to mi dokładnie wytłumaczy to jest dla mnie nowym objawieniem z matematyki...: Znaleźć granicę lewostronną i granicę prawostronną:
7
Samsung:
Rozwiąż układy równań.
2
Kwadrat:
2
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej l:y=
x−3 i przechodzącej przez punkt
3
P(4,1).
2
Kwadrat:
2
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej l:y=
x−3 i przechodzącej przez punkt
3
P(4,1).
11
kages:
4−x
∫
=
2+
√
x
5
Justyna:
Zdarzenia A i B sa zdarzeniami przestrzeni Ω. Wiedzac ze P(A') =1/2 P(A∩B)=1/3 P(A∪B)=2/3. Oblicz P(A), P(B).
5
Maria Janina:
Oblicz współczynnik kierunkowy prostej, do której należą punkty A i B. a) A(3,7), B(9,12) b) A(4,−13), B(2,−7).
2
natka :
Zbiór X jest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 12. Funkcja f każdej liczbie ze zbioru X przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 4. Naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(x) − 1 i podaj
1
ONA:
Inflacja w roku 2007 wniosła 4% , a w roku 2008 6%. O ile procent wzrosła inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007?
3
kaśku:
zbiorem liczbowym funkcji y=−2x
2
+12x+1 jest
3
Kasia:
Dana jest funkcja f(x) = 2x+2. Naszkicuj wykes funkcji g(x) = − f(x) i h(x) = f(x−4). Oblicz pole obszaru ograniczonego osia OX i wykesami funkcji g i h.
3
Karolina 11:
(n+3)!−(n+2)!
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
oblicz a
100
(n+3)!+(n+2)!
1
kaśku:
miejscem zerowym funkcji f(x)=−
1
3
x+5 jest liczba
3
duo:
zad. 1 Udowodnij,że liczba 57191
3
z dzielenia przez 19 daje resztę 1.
0
arletka17:
aniabb
?sprawdzisz mi zadanie
? http://matematyka.pisz.pl/forum/196222.html
1
asdf:
dana jest funkcja f(x) = (m−1)
2
+3mx + 4 + 2m .Dla jakich wartosci parametru m jej najmniejsza wartosc jest liczba ujemna
1
Ania Sz.:
1.Ile mozna utworzyć liczb 3 cyfrowych z cyfr 0,3,4,5,6 jeżeli liczby nie mogą się powtarzać.
1
basia:
Dla jakich wartości parametru a, rozwiązaniem poniższego układu jest jedna para liczb(x,y) spełniająca warunek 5x+y≥2
1
MONIKAAAAAAA:
jezeli przekatna podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego i wysokosc ostroslupa maja dlugosc 6to dlugosc krawedzi bocznej ostroslupa jest rowna
4
MONIKAAAAAAA:
pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego wynosi 16 pierwiastków z 3. suma dlugosci wszystkich krawedzi tej bryly jest rowna:
1
MONIKAAAAAAA:
pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego wynosi 16 pierwiastków z 3. suma dlugosci wszystkich krawedzi tej bryly jest rowna:
2
ewa:
Oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie przy wierzchołku równym 120
0
i ramieniu długości 6cm
2
izka:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A= (−1,−4) i prostopadłej do prostej o równaniu −3x+y−4=0
2
MONIKAAAAAAA:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 16. Kat nachylenia krawedzi bocznej ostroslupa do plaszczyzny podstawy ma miare 30 stopni. oblicz objetosc i pole calkowite tej
3
MONIKAAAAAAA:
Po przecięciu ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wzdłuż najdłuższej przekątnej podstawy, prostopadłą do płaszczyzny podstawy płaszczyzną otrzymamy trójkąt równoboczny o polu 36 pier z
1
di:
3x
2
−4x−4=o i 4(x+1)
2
=25
1
xxx:
Dany jest równoległobok ABCD o kącie między bokami 60stopni. Stosunek kwadratów długości przekątnych jest równy 1/3. Wykaż, że ten równoległobok jest rombem
1
0523:
Dany jest trojkat o dlugosci bokow 8,12 i x. Stosunek miar katow przyleglych do boku x jest rowny 1:2. Oblicz dlugosc boku x trojkata.
1
Rosik:
W rzucie pewną monetą orzeł wypada trzykrotnie częściej niż reszka. Podaj rozkład prawdopodobieństwa dla doświadczenia polegającego na rzucie tą monetą.
3
S_0:
Obliczyć granicę, gdy x dąży do
1
2pi
bez wzoru d'Hospitala:
cosx
x−0,5pi
2
Pomocy;):
Sprawdź tożsamość: tg2x + 1 = 1cos2x.
2
Patrycja:
Naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f(x)= −3x wiedząc, że dziedziną funkcji jest zbior wszystkich liczb nieparzystych z przedziału <−7,7>. wskaż na wykresie funkcji wszystkie
5
Kasia:
Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem ktorego przekatna o dlugosci 4 m tworzy z bokiem rownym wysokosci walca kat o mierze 30 stopni. Oblicz pole powierzchni
6
mala:
jak wyznaczyć równanie prostej jeśli jest ona nachylona do osi OX pod kątek 135 ? jak wykorzystać ten kąt?
23
alusia:
prosze o pomoc bylam chora a tu juz klasowka a ja nie mam pojecia nawet jak sie zabrac
6
S_0:
obliczyć granicę gdy x zmierza do 0:
sin3x
4x
, wychodzi symbol nieoznaczony 0/0 ale co dalej z tym?
15
marta:
Pole powierzchni calkowitej szescianu jest rowne 54 m
2
. Oblicz objetosc tego szescianu. Prosze o pomoc
0
arletka17:
BARDZO PROSZE
!Czy ktos moze mi to rozpisac B,C jak ja A.bo nie rozumiem jeszcze tego dokladnie a to zadanie potrzebuje na jutro.POMOCY
! http://matematyka.pisz.pl/forum/196222.html
3
mar:
Mam problem z zadaniem: Z punktu A(7,1) poprowadzono styczne do okręgu (x+3)
2
+ (y−1)
2
= 20. Oblicz pole trójkąta
1
Justyna:
Z talii 52 kart losujemy jedna. Oblicz prawdopodobienstwo ze wylosowano asa kier
3
Justyna:
oprocentowanie roczne lokaty w banku wynosi 8% przy czy bank kapitalizuje odsetki co pol roku. Jaka kwote wyplaci bank klientowi po roku jesli wplaci on na lokate 200 zl
1
zoja:
zoja: Dla przykładu proszę zrobić to do końca. Dziękuję bardzo. Pogubiłam się. : a)
4
zoja:
a) oblicz wartość wyrażenia
3
md:
jak rozwiązać taki układ kongruencji
Bardzo proszę o pomoc