logarytmy
alusia: prosze o pomoc
bylam chora a tu juz klasowka a ja nie mam pojecia nawet jak sie zabrac
1. log2 x+log2 (x−3)=2
2. log4 x+2log4 (x−1)=1
5 kwi 08:58
aniabb:
1. x(x−3) = 4
x
2−3x−4=0 delta...
2. x(x−1)
2 = 4
x−1=8x−16
5 kwi 09:00
alusia: a skad to 4 w pierwszym? i czy rysuje do tego wykres jakis?
5 kwi 09:12
aniabb: 4=22
nie rysujesz
5 kwi 09:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
log4x = 1 ⇔ x = 41 = 4 <−−−stąd
5 kwi 09:13
aniabb: w pierwszym to log2()=2 więc () = 22
5 kwi 09:15
Krzysiek: Nie zapomnij tez o dziedzinie bo liczba logarytmowana musi byc >0
Poza tym wiesz ja nie wiem jaki to jest logarytm bo rownie dobrze moze to byc logarytm
dziesietny
Zobacz log2x oznacza logarytm dziesietny z 2x a jak zapiszesz go tak log2x a to
oznacza logarytm przy podstawie 2 z x . To ktory ma byc zapis ?
5 kwi 09:18
alusia: w pierwszym x1 i x2 tez obliczam czyli rozwiazuje tak samo jak rownanie kwadratowe?
5 kwi 09:18
aniabb: tak
5 kwi 09:19
alusia: ma byc przy podstawie 2 tylko nie wiem jak wstawic ta 2 przy podstawie
5 kwi 09:20
alusia: jakiej dziedzinie? juz nic nie rozumiem
5 kwi 09:21
5 kwi 09:23
aniabb: D: x>3 obliczone iksy muszą być większe od 3
5 kwi 09:24
alusia: czyli jaki blad? prosze jasniej jak baranowi bo ja naprawde nic nie rozumiem mimo ze sie staram
5 kwi 09:27
aniabb: rozwiązanie wychodzi z takimi pierwiastkami że raczej nie na klasówkę
5 kwi 09:28
alusia: no takie babka podala i to ma byc na klasowce, niestety ta kobieta wymaga czasem. a to co mi
sie otwiera to jest cale rozwiazanie? takie dlugie?
5 kwi 09:30
alusia: a o co chodzi z ta dziedzina?
5 kwi 09:37
alusia: podpowiedzcie mi gdzie mam znalezc wzor jak wpisywac te liczby przy podstawie
5 kwi 09:38
krystek: log2x? o to chodzi?
Po lewej stronie masz "Kliknij po wiecej przykładów
5 kwi 09:41
alusia: tak o to.no klikam ale ja tam tylko pierwiatki potegi i takie tam widze a tych podstaw nie widz
5 kwi 09:46
alusia: znalazlam dzieki
5 kwi 09:46
alusia: znow siedze nad tymi zadaniami:( czy w pierwszym to ma byc tak?
log2x(x−3)=2
log2(x2−3x)=2
x2−3x=4
x2−3x−4=0
i dalej z delty obliczyc?
5 kwi 19:19
alusia: i jak sie zabrac do..
log(x−1)4=2
5 kwi 19:20
krystek: D:x−1.0 i x−1≠1
(x−1)2=4 z def logarytmu
5 kwi 20:20