trojkaty
Kasia: 1.Wykaż, że promień okregu wpisanego w trojkat o bokach dlugosci 9,12,15 jest rowny 3
5 kwi 17:22
5 kwi 17:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ także że jest to trójkąt prostokątny −−−− 9,12,15 to nic innego jak 3*(3,4,5)
5 kwi 17:29
Kasia: ni ejest protokatny ale juz znalazlam rozwiazanie

pomyslalam i dalam rade sama
5 kwi 17:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kasiu ... 9
2 + 12
2 = 81+144 = 225 = 15
2
jak nie jest jak jest
5 kwi 17:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest 'powiększony' trójkąt pitagorasa
5 kwi 17:36