rozwiaz rownanie
monia:
x∧3+3x∧2−2x−6=0
5 kwi 16:37
ICSP: x3 + 3x2 − 2x − 6 = 0
x2(x+3) − 2(x+3) = 0
(x2 − 2)(x+3) = 0
(x−√2)(x + √2)(x+3) = 0
x = √2 v x = −√2 v x = −3
P.S. ten znaczek do robienia potęg jest nad 6
5 kwi 16:39
bezendu: chyba chodziło Ci o taki zapis

x
3+3x
2−2x−6=0
x
2(x+3)−2(x+3)=0
(x+3)(x
2−2)=0
(x+3)(x−
√2)(x+
√2)=0
x=−3 lub x=−
√2 lub x=
√2
5 kwi 16:41
monia: czy tak moze byc
(x∧3+3x∧2)−(2x+6)=0
x⋀2(x+3)−2(x+6)=0
(x−{2})(x+3)(x+6)=0
x={2} x−3 x=6
5 kwi 16:43
bezendu: nie
5 kwi 16:43
monia: a wytlumaczy mi ktos te zadanie
5 kwi 16:45
bezendu: proste wyciąganie przed nawias powtarzającego się czynnika i grupowanie wyrazów
5 kwi 16:46
krystek: 1) grupujesz wyrazy
(x3+3x2)−(2x+6)=0
wyłaczasz wspólny czynnik
x2(x+3)−2(x+3)=0 teraz wspólny czynnik (x+3) przed nawias
(x+3)(x2−2)=0
5 kwi 16:49
krystek: i teraz x+3=0 lub (x2−2)=0
5 kwi 16:50
monia: ale dlaczego 6 zmienilo sie na 3
5 kwi 16:57
bezendu: 2*3

?
5 kwi 16:58
5 kwi 16:58
monia: a no tak dzieki za pomoc
5 kwi 16:59