Wyznacz a i b oraz c
Elizabeth: Błagam pomóżcie mi!
Wyznacz a i b oraz c
W(x) = x4 + 1/3 x3 − ax2−bx+c
W(−1) = 9 W(0) = −3 W(3) = 6
5 kwi 19:59
PuRXUTM: masz 3 niewiadome i 3 równania więc dasz radę spokojnie
W(−1)=9 czyli jak za x wstawisz −1 to W(−1)=9
W(0)=−3 zrobię ten przykład to będziesz wiedziała jak resztę
za x podstawiam 0 i wtedy W(0)=−3
| | 1 | |
−3=04+ |
| * 03−a*02−b*0+c |
| | 3 | |
−3=c
wyznaczasz jeszcze W(3)=6 i później wszystko łączysz w jeden układ równań i wyliczasz
5 kwi 20:03
ICSP: | | 1 | |
W(x) = x4 + |
| x3 − ax2 − bx + c |
| | 3 | |
| | 1 | |
w(−1) = 9 ⇒ 9 = 1 − |
| − a + b + c |
| | 3 | |
w(0) = −3 ⇒ c = − 3
w(3) = 6 ⇒ 6 = 81 + 9 − 9a + 3b + c
układ równań z trzema niewiadomymi. Po rozwiązaniu dostaniesz a,b,c
5 kwi 20:04
Elizabeth: Dzięki serdeczne
5 kwi 20:05