wielomian
Olga: Wielomiany
Rozwiąż równania wielomianowe
B)
x6−25x2=0
x2(x4−25)=0
x2(x2−5)(x2+5)=0
x2(x−√5)(x+√5)(x2+5)=0
x=0 lub x=√5 lub x=−√5
c)
−2x
4+9x
3+5x
2=0
−x
2(2x
2−9x−5)=0
1
5 kwi 22:14
Olga: B)
x6−25x2=0
x2(x4−25)=0
x2(x2−5)(x2+5)=0
x2(x−√5)(x+√5)(x2+5)=0
x=0 lub x=√5 lub x=−√5
5 kwi 22:18
bezendu: b) ok
c) Δ=121
√Δ=11
5 kwi 22:24
Olga: jak delka 121?
5 kwi 22:36
Krzysiek: Wyglada dobrze
5 kwi 22:41
bezendu: drugie też masz dobrze ja źle odczytałem zamiast 2 zobaczyłem −2

Twoje wyniki są ok
5 kwi 22:42
Krzysiek: Δ=b2−4ac to Δ=(−9)2−4*2*(−5)=81+40=121
5 kwi 22:44
Olga: dzięki a sprawdzicie to ?

a) W(x)+G(x)=5x
4−2x
3+3x−4+4x
4+7x
3−4x
2+5=9x
4+5x
3−4x
2+3x+1
b) W(x)−G(x)=5x
4−2x
3+3x−4−4x
4−7x
3+4x
2−5=x4−9x
3+4x
2−9
c)W(x)*W2(x)
(5x
4−2x
3+3x−4) * (4x
4+7x
3−4x
2+5) =
5x
16+35x
12−12x
8+25x
4−8x
12−14x
6+8x
6−10x
3+12x
5+21x
4−12x
3+15
x−8x
4−28x
3+16x
2−20
=5x
16+27X
12−12X
8+38x
4−6x
6−34x
3+12x
5+15x+16x
2−20
5 kwi 22:48
Olga: | | 1 | | 1 | |
to które jest w końcu dobrze x=0 lub x=−5 x= |
| czy x=0 lub x=5 x=− |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
5 kwi 22:50
5 kwi 22:54
Olga: ok a rzucisz okiem na dzialania na wielomianach ?
5 kwi 22:57
bezendu: ale najpierw napisz jak wygląda wielomian W(x) i jak wielomian G(x)
5 kwi 23:00
Olga: W(x)5x4−2x3+3x−4+ 4x4−7x3+4x2−5
G(x)5x4−2x3+3x−4−( 4x4−7x3+4x2−5)
6 kwi 23:28