f(x) = -(x-2)^2 + b
anna: Funkcja f(x) = −(x−2)2 + b nie ma miejsc zerowych dla :
A. b=0
B. b=4
C. b<0
D. b>0
5 kwi 18:31
ICSP: C
5 kwi 18:36
anna: Tak to sobie w odpowiedziach mogę sprawdzić. Byłabym zaszczycona, jakby mi to ktoś
wytłumaczył..
5 kwi 18:38
ICSP: f(x) = a(x − p)2 + q − postać kanoniczna funkcji kwadratowej.
Funkcja kwadratowa zapisana w funkcji kanonicznej będzie miała pierwiastki gdy :
a * q < 0
zatem nie będzie miała pierwiastków gdy a * q > 0 u ciebie a = −1 zatem −q > 0 ⇒ q < 0 − wtedy
funckja kwadratowa nie ma pierwiastków
5 kwi 18:42