parametr i logarytm w jednym równaniu
monialisia: Bardzo potrzebuję chociaż sposobu na ruszenie tego.
Dla jakich wartości parametru m równanie log0,5 (x+3) −1=m ma pierwiastek większy od (−2) ?
5 kwi 17:47
use: logartm ma w podstawie 0,5?
5 kwi 17:53
pigor: ..., np. tak : z definicji logarytmu i własności funkcji wykładniczej
np. tak::
log 0,5(x+3)−1= m i x+3 >0 ⇔ log
0,5(x+3)= m+1 i x >−3 ⇒
⇒ x+3= 0,5
m+1 ⇒ x= 0,5
m+1−3 i x >−2 ⇔ 0,5
m+1−3 > −2 ⇔
⇔ 0,5
m+1 > 1 ⇔ 0,5
m+1 > 0,5
0 ⇔ m+1< 0 ⇔
m< −1 ⇔
m∊(−∞;−1) . ...
5 kwi 18:06
monialisia: a jeśli logarytm miałby w podstawie 1/2 to robię w taki sam sposób? bo mam kilka takich zadań.
5 kwi 18:36
monialisia: dziękuję
5 kwi 20:48
5 kwi 22:31
monialisia: no tak, ale wiecie, że przed maturą wszystko się chrzani i pytamy sie o największe głupoty−my
maturzyści xd
5 kwi 23:36
Krzysiek: Masz tutaj

i

powinno pomoc
5 kwi 23:41