romb
henio:

Wykaż, że punkty styczności dzielą boki w rombie na połowy.
5 kwi 23:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisz jeszcze raz treść zadania ... bo chyba nie oto chodzi
5 kwi 23:29
Mila: NIe dzielą.
5 kwi 23:30
henio: a jeżeli kąt ostry jest 30'?
5 kwi 23:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
dzielą jedynie gdy kąt wynosi 90o
5 kwi 23:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
w każdym innym przypadku jest to bzduuuura
5 kwi 23:47
henio: ok to powiedz mi jak rozwiązać to zadanie:
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego pole wynosi 800 a kąt ostry rombu wynosi 30'. Wysokość =
24. a spodek tej wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę.
Policz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Przede wszystkim zależy mi na tym, żebyś pokazał mi, jak dobrać się tu do wysokości ściany
bocznej
5 kwi 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
| x | | r | | 1 | |
| = |
| gdzie r = |
| hrombu |
| r | | y | | 2 | |
x+y = oblicz bok rombu
w ten sposób masz 'umiejscowiony' środek okręgu
z trójkątów prostokątnych jesteś już w stanie budować wysokości ścian bocznych
6 kwi 00:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tak naprawdę jest to zbyteczne
wysokość ściany bocznej to nic innego jak przeciwprostokątna trójkąta o przyprostokątnych r i H
(H − wysokość ostrosłupa)
6 kwi 00:25
henio: no dobra, ale wtedy okazuje się, że promień jest styczny do boku dokładnie w środku tego boku?
6 kwi 16:23
Mila: Nie. (do komentarza 16:23)
Za chwilę narysuję szkic do zadania.
6 kwi 17:08
Mila:

α=30
0
H=24
P
rombu=800cm
2
SZukane P
b
P
rombu=a
2*sin30
a
2=1600
a=40cm dł boku rombu
h
rombu=2r
a*h
r=800
40*h
r=800
h
r=20cm wysokość rombu
r=10cm
Z ΔSOE oblicz h, a następnie P
b
[odp.2080]
6 kwi 17:32