logarytmy
Paweł: 1. log(x−3)−log(2−x)=log(x2 −4)
2.f(x)=logx+5 + √6−2x
5 kwi 20:15
Paweł: 1. Rozwiąż równaine
2. Wyznacz dziedzinę funkcji
5 kwi 20:15
asdf: 1.
dziedzina
x−3 > 0 ⇒ x > 3
2 − x > 0 ⇒ x < 2
x2 − 4 > 0 x >−2; x < 2
jaka jest tu czesc wspolna?
5 kwi 20:18
Paweł: nie
5 kwi 20:18
krystek: D: x−3>0 i 2−x>0 i x
2−4>0
5 kwi 20:18
asdf: x
2 −4 > 0 ⇒ x > 2; x < −2 tak o
5 kwi 20:18
Paweł: w 2 trzeba wyznaczyć dziedzinę, w 1 policzyć
5 kwi 20:18
asdf: no ale zeby cokolwiek zrobic z dzialaniami trzeba znać ich dziedzine..
5 kwi 20:19
Paweł: krystek, jak podzielić x−3/ 2−x

po prostu pomnożyć obie strony przez 2−x. czy tak jak
wielomiany podzielić?
5 kwi 20:20
krystek: loga=logb⇔a=b
5 kwi 20:21
5 kwi 20:22
Paweł: i potem x−3=(x
2 −4)*(2−x)


?
5 kwi 20:23
krystek: tak
5 kwi 20:26
Paweł: x3−2x2−3x=5 co dalej?
5 kwi 20:31
asdf: jak umiesz zespolone to licz, a jak nie umiesz to cofnij sie i przeczytaj post z 2019
(chyba, ze nadal chcesz na upartego to liczyć)
5 kwi 20:35
krystek: Masz ustalić dziedzinę O tym pisze Tobie ASDF
5 kwi 20:38
Paweł: to jak ustale dziedzine to co dalej?
5 kwi 22:40