Granice
S_0: Jeżeli ktoś to mi dokładnie wytłumaczy to jest dla mnie nowym objawieniem z matematyki...:
Znaleźć granicę lewostronną i granicę prawostronną:
| e1/x − 1 | |
| w punkcie 0. |
| e1/x +1 | |
Pomoc jest mi pilnie potrzebna... Wyniki to:
Z lewej −1
Z prawej 1
Proszę o pomoc...
5 kwi 13:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
wprowadzenie ... granica lewo/prawo stronna mówi nam o tym jak się zachowuje funkcja
nieskończenie blisko jakiegoś punktu po lewej bądź prawej stronie tegoż punktu
przykładowo:
| | 1 | |
limx−>0+ |
| = +∞ (patrz wykres) |
| | x | |
| | 1 | |
limx−>0− |
| = −∞ (patrz wykres) |
| | x | |
5 kwi 13:36
S_0: Ok, do tego też już sobie doszedłem, mimo to nie wiem co dalej....
5 kwi 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
zaczniemy od granicy lewostronnej
| | e1/x − 1 | |
limx−>0− |
| = // podstawiamy za 'x' wyrażenie 0− czyli liczbę |
| | e1/x + 1 | |
nieskończenie bliską zeru, ale od niej mniejszą ... np.
−0,000000000000000000000000000000000000001 // =
| | e1/0− − 1 | | 1 | |
= [ |
| ] // zauważamy, że |
| = −∞ (liczba dodatnia przez |
| | e1/0− + 1 | | 0− | |
nieskończenie bliska 0 liczbę ujemną daje Ci niesamowicie wielką liczbę ujemną) // =
| | e−∞ − 1 | | 0 − 1 | |
= [ |
| ] = |
| = −1 |
| | e−∞ + 1 | | 0 + 1 | |
5 kwi 13:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz granica prawostronna
| | e1/x − 1 | |
limx−>0+ |
| = // tu już tak pięknie nie będzie ... bo po |
| | e1/x + 1 | |
| | ∞ | |
podstawieniu 0+ otrzymamy e+∞ = +∞ ... i będzie symbol nieoznaczony |
| ... a więc |
| | ∞ | |
musimy jakoś przekształcić to wyrażenie //
| | coś − stała | |
zauważmy, ze ułamek ten jest postaci |
| i można to zapisać jako: |
| | coś + stała | |
| coś − stała | | coś + stała − 2*stała | |
| = |
| = |
| coś + stała | | coś + stała | |
| | coś + stała | | 2*stała | | 2 | |
= |
| − |
| = 1 − |
| |
| | coś + stała | | coś+stała | | coś + stała | |
| | e1/x − 1 | | 2 | |
czyli: |
| = 1 − |
| |
| | e1/x + 1 | | e1/x + 1 | |
| | 2 | |
i tutaj juz nie będzie symbolu nieoznaczonego ... ponieważ [ |
| ] = 0 |
| | ∞ | |
5 kwi 13:45
S_0: Bardzo dziękuję. Nie wpadłbym na to... Oszczędziłeś mi wiele czasu.
5 kwi 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
S
0 ojjj nie wiem czy bys nie wpadł ... bo takie przekształcenia robiłeś juz wcześniej
przy okazji granicy Eulera
5 kwi 14:15