styczne do okręgu
mar: Mam problem z zadaniem:
Z punktu A(7,1) poprowadzono styczne do okręgu (x+3)2 + (y−1)2 = 20. Oblicz pole trójkąta
ABC, gdzie BC jest odcinkiem łączącym punkty styczności.
Z góry dziękuję.
5 kwi 06:37
aniabb:

Pole = 4*8=32
5 kwi 07:25
Kalefaktor:
Najpierw w oparciu o poniższy układ równań wyznacz (x
1;y
1) i (x
2;y
2)
| ⎧ | (x−a;y−b)o(x−xA;y−yA)=0 | |
| ⎩ | (x−a)2 + (y−b)2 =r2 |
|
A następnie policz pole :
S=0,5
√(xA−x1)2
+(yA−y1)2√(xA−x2)(2+yA−y2)2|(x
A−x
1;y
A−y
1)x(x
A−x
2
y
A−y
2)|
P.S a jak chcesz uzyskać bardziej czytelny zapis to optuj za tym by tę niecywilizowaną
telewizyjną
prostytutkę,czym prędzej zresocjalizować i pozbawić możliwości robienia technicznych chochlików
5 kwi 09:07
Kalefaktor2:
Złośliwość chochlika w tym wypadku ,wyjątkowo się przyda
S(to poprostu tylko)=12|(xA−x1;yA−y1)x(xA−x2;yA−y2)|
5 kwi 09:24