Zadanie
sunt: Czy może mi ktoś to rozwiązać?
8a2 + 12 = 3a2 − 8 +a3 −16
Dochodzę do momentu gdy mam:
−a3 + 5a = −36 i nie wiem co dalej, ale chyba nie da się tego rozwiązać?
Robię coś źle, czy tego się nie da rozwiązać, bo już nie mam pomysłów...
5 kwi 22:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w jaki sposób do tego doszedłeś

jak dla mnie jest −a
3 + 5a
2 + 36 = 0
5 kwi 22:02
5 kwi 22:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
W(6) = 0
5 kwi 22:03
5 kwi 22:03
sunt: Masz rację, mam ten sam wynik, zapomniałem dopisać potęgi do 5, w każdym razie nic mi to nie
daje, bo nie wiem co mam z tym zrobić dalej. W zadaniu mam obliczyć a.
5 kwi 22:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
heh ... kolejny leniuch
5 kwi 22:04
Eta:
5 kwi 22:04
sunt: Oczywiście, to że ktoś nie potrafi czegoś zrobić, oznacza że idzie na łatwiznę. Potrafię
obliczyć co najwyżej deltę, ale to a3 wybija mnie z rytmu...
5 kwi 22:05
5 kwi 22:06
Eta:
wykonano
5 kwi 22:09
Mila:
8a2 + 12 = 3a2 − 8 +a3 −16
a3−5a2−36=0
szukam pierwiastka wśród podzielników liczby(−36)
w(6)=63−5*62−36=216−5*36−36=216−180−36=0
dzielę a3−5a2−36 przez (x−6)
Schemat Hornera
1 −5 0 −36 a=6
1 1 6 0
a3−5a2−36 =(a−6)*(a2+a+6)
Mamy teraz równanie :
(a−6)*(a2+a+6)=0⇔
a=6 lub a2+a+6=0 brak rozwiązań, bo Δ=1−24<0
odp a=6
5 kwi 22:10
bezendu: @Eta

a masz jeszcze chwilkę czasu
5 kwi 22:10
Eta:
Mila .... nudzisz się?
5 kwi 22:12
sunt: Dzięki Mila, ktoś mi chce powiedzieć, że to poziom podstawowy dla tępego człowieka w szkole
średniej?
5 kwi 22:12
bezendu: dzielenie wielomianów to poziom rozszerzony
5 kwi 22:14
Mila: Hej, witaj Eto.
5 kwi 22:16
sunt: Wszystko jasne... Jeszcze raz wielkie dzięki Mila, udanego weekendu
5 kwi 22:17
Mila: 
Wzajemnie,
Sunt, rozwiązuj zadania.
5 kwi 22:21