nierówność
DAriaa: nierówńość rozwiąż
x4−7x3+12x2≥
jak zrobic i jak ten cały wykres wyglada
5 kwi 20:37
ICSP: ≥ od czego ?
5 kwi 20:38
anetkaa: do 0
5 kwi 21:02
DAriaa: tak do 0
5 kwi 21:03
bezendu:
x
4−7x
2+12x
2≥0
x
2(x
2−7x+12)≥0
Δ=(−7)
2−4*1*12=1
√Δ=1
x
2(x−4)(x−3)≥0 teraz wężyk
5 kwi 21:06
DAriaa:

coś takiego
5 kwi 21:16
bezendu: x
2 odbija się od osi a nie ją przecina ( zobacz masz parzystą krotność )
5 kwi 21:20
DAriaa:

o to chodzi
5 kwi 21:28
bezendu:
5 kwi 21:32
mala2: jesśli x2=0 => x=0 jest pierwiastkiem 2−krotnym (parzystokrotnym)
Na czym polega "odbicie" od osi x?
miejscami zerowymi są liczby 0, 3 i 4.
skąd −4, −3, −1
powtórz szkicowanie wykresu
rola współczynnika kierunkowego i krotności pierwiastków
5 kwi 21:37
DAriaa:
5 kwi 21:39
bezendu:

teraz jest dobrze
5 kwi 21:41
daria: x2(x−4)(x−3)≥0 teraz wężyk stad wziełam
5 kwi 21:46
bezendu: Daria zobacz mój post z godziny 21:41 masz już narysowane
5 kwi 21:46