Trygonometria: oblicz wartość wyrażenia
madlen: cos 601+sin 60+
1tg 30
Bardzo proszę o pomoc
Z góry dzięki
5 kwi 21:40
5 kwi 21:42
madlen: No właśnie wiem, że trzeba korzystać z tych własności, tylko mam problem z dalszym liczeniem:
po uproszczeniu wyszło mi coś takiego i nie wiem czy jest to dobrze zrobione
11+√3+
√3
5 kwi 21:51
Eta:
| | | | 1 | | 1 | | 3 | |
W= |
| + |
| = |
| + |
| = 2−√3+√3= 2 |
| | | | | | 2+√3 | | √3 | |
5 kwi 21:56
Dziabong: Nie jestem pewien, ale chyba wynik to 2.
5 kwi 21:57
Eta:
5 kwi 22:01
Mila:
| | 1 | | √3 | | √3 | |
w= |
| :(1+ |
| )+1: |
| = |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 2+√3 | | 3 | | 1 | | 2 | |
= |
| : |
| + |
| = |
| * |
| +√3= |
| | 2 | | 2 | | √3 | | 2 | | 2+√3 | |
5 kwi 22:01
madlen: Dziękuję bardzo

teraz już rozumiem co robiłam źle
5 kwi 22:07
Mila:
5 kwi 22:12