Pilne
Proszę o pomoc!:
1. Rozwiąż równanie:
2. Rozwiąż równanie:
5 kwi 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1) założenia
krok 2) mnożysz na krzyż
5 kwi 14:12
Proszę o pomoc!: ?
5 kwi 14:29
Krzysiek: To zacznij chociaz dzialac wtedy sie pomoze
| | 2x−9 | | x+3 | |
1. |
| = |
| to jest to samo teraz miamownik nie rowna sie 0 to policz i mnoz |
| | x−3 | | 1 | |
na krzyz .
Potem pomoze sie w drugim
5 kwi 15:05
Proszę o pomoc: | 2x−9 | | x+3 | | 2x−9 | |
| = |
| = |
| |
| x−3 | | 1 | | x2−9 | |
5 kwi 15:19
Proszę o pomoc: wiesz nie bardzo się w tym łapie
5 kwi 15:19
krystek: zapisz poprawnie
5 kwi 15:22
krystek: Wspólny mianownik
x2−9=(x+3)(x−3)
5 kwi 15:23
Proszę o pomoc: ?
5 kwi 15:24
krystek: masz dwa znaki =...=..
5 kwi 15:25
Proszę o pomoc: możesz jaśniej?
5 kwi 15:26
krystek: Otwórz szeroko oczy i zobacz jak zapisałaś równaniw i czy to jest poprawne.
5 kwi 15:28
5 kwi 15:28
Proszę o pomoc: no pewnie nie
5 kwi 15:28
Proszę o pomoc: znając mnie oczywiście. Więc proszę was o pomoc. Gdybym wiedziała jak to zrobić do was bym nie
napisała, to oczywiste.
5 kwi 15:39
krystek: CZy Ty czytasz co piszę ? RÓWNANIE MA JEDEN ZNAK "=" a Ty piszsz dwa!
5 kwi 15:43
Proszę o pomoc: no to jak to ma w końcu wyglądać? Nie umiem tych dwóch zadań zrobić dlatego odezwałam się na
tej stronie i liczę na odpowiedź. Takie tłumaczenie mi nie pomaga
5 kwi 15:46
Krzysiek: Dobrze. Otoz mnozenie na krzyz to jest proporcja
| | A | | C | |
Masz tak |
| = |
| −−−−−−to jest proporcja |
| | B | | D | |
wiec mozemy to zapisac tak A*D=B*C tak sie rozwiazuje proporcje
teraz popatrz na swoj post z 15.19. czy to jest ten sam zapis
| | 2x−9 | | x+3 | |
Jesli mamy |
| = |
| to wedlug tego co napisalem ma byc (2x−9)*1=(x−3)(x+3) to |
| | x−3 | | 1 | |
2x−9=x
2−9 zobacz na post Krystek z 15.23.
Teraz zobacz czy u mnie powtarzaja sie dwa razy znaki rownosci (o tym caly czas pisze CI
Krystek

−−−ze tak nie wolno robic ) Rownanie ma jeden znak rownosci
Wiec po przeksztalceniach dostalismy postac 2x−9=x
2−9−−−−−− teraz wszystko na lewa strone i
przyrownujemy to do zera (napewno tak uczono)
2x−9−x
2+9=0 to 2x−x
2=0 to .......no wlasnie co dostalismy tutaj . Dostalismy rownanie
kwadratowe ktore mozesz rozwiazac tradycyjnie czyli delta i x
1 i x
2 to juz zrobisz sama
Albo mozesz zauwazyc ze 2x−x
2 =0 jest to rownanie kwadratowe niepelne bo pelna apostac to
taka ax
2+bx+c=0 w naszym przykladzie nie ma wspolczynnika c wiec taka postac
rozwiazujemy tak wyciagamy x przed nawias i dostaniemy x(2−x)=0 teraz pytanie ... kiedy
iloczyn dwoch lub wiecej czynnikow rowna sie 0 . Wtedy gdy jeden czynnik lub drugi czynnik itd
rowna sie 0 Wiec u nas x=0 lub 2−x=0 to −x=−2 to x=2 .
Teraz sprawdzasz rozwiazania z dziedzina bo x nie rowna sie 3 . Teraz czy x=0 lub x=2 sa to
rozwiazania tego wyrazenia ? Odpowieedz sobie na to pytanie . Jak dobrze zrozumiesz to to pisz
po drugi przyklad
5 kwi 16:21
Krzysiek: Przy okazji pozdrawiam Krystek
5 kwi 16:23
5 kwi 16:28
krystek: Również ,
5 kwi 16:29
Proszę o pomoc: aaaaa.. Spoko

Krystek
5 kwi 16:36
Proszę o pomoc: powiem szczerze, kłamać nie będę, zrozumiałam pół na pół. Do końca nie umiem tego tak
rozpisywać
5 kwi 16:54
Krzysiek: To napisz czego nie rozuniesz −−bede chwile jeszcze bo wyjezdzam do brata
5 kwi 17:04
Proszę o pomoc: dużo do pisania heh. Po prostu nie mógłbyś rozwiązać mi również i ten drugi przykład? Byłabym
wdzięczna
5 kwi 17:16
krystek: 2)
| 1 | |
| =0 brak rozwiazania bo 1≠0 D=R/{−1} |
| x+1 | |
5 kwi 17:24
Proszę o pomoc: Dziękuje Ci bardzo. Pomogłeś mi z jednym zadaniem z 23

Dzięki
5 kwi 17:25
5 kwi 17:28
proszę o pomoc: wiem, muszę. Mam jeszcze dużo zadań do zrobienia więc będę cały czas prosić o pomoc
5 kwi 18:02