wielomian na czyyniki najk najnizszy stopien
monia: rozluz wielomian na czyyniki nizliwie jak nizszego stopnia x5−x
5 kwi 18:18
ICSP: sprawdź czy dobrze przepisałaś polecenie

x
5 − x = x(x
4−1) = x(x
2−1)(x
2+1) = x(x−1)(x+1)(x
2 + 1)
5 kwi 18:27
monia: aha rozumien a czasem na koncu (x2+1) nie trzeba zrobic jak z poprzednimi
5 kwi 18:38
ICSP: x2 + 1 jest nierozkładalne w liczbach rzeczywistych.
5 kwi 18:39
monia: aha ok dzieki a pomozesz mi jeszcze w 1 zadaniu bo pozniej nikt mi nie odpisywał
x3−5x2−36x
x(x2−5x−36)
a=1b=−5 c=−36
i teraz robic delte tak czy nie tak robie
5 kwi 18:43
ICSP: liczysz deltę a potem miejsca zerowe i zapisujesz trójmian w postaci kanonicznej
5 kwi 18:44
monia: aha dziekuje za pomoc
5 kwi 18:46
monia: a po za ty mam nie jestem pewna a gdybym miała (x+3)(x2−12) to co mam zrobic teraz
to jest inne zadanie
5 kwi 18:49
mala2: @ monia
"wielomian na czyyniki najk najnizszy stopien
rozluz wielomian na czyyniki nizliwie jak nizszego stopnia x5−x"
Jak to zadanie jest wpisane? Zniechęca do zajmowania się nim.
5 kwi 18:49
ICSP: skoro jest inne zadanie to i polecenie jest inne, a ja nie bardzo lubię domyślać się "co autor
miał na myśli"
5 kwi 18:51
mala2: Odpowiedzi też chcesz takie niechlujne?
5 kwi 18:51
mala2: To jest @ do monia.
5 kwi 18:52
monia: jest ten sam zadanie tylko dalej nie wiem co zrobic
5 kwi 18:53
monia: wielomian na czyyniki najk najnizszy stopien
5 kwi 18:53
mala2: W(x)=(x+3)(x2−12) =(x+3)(x−√12)(x+√12)
5 kwi 18:55
ICSP: no to
(x+3)(x2 − 12)
pierwszy nawias jest już stopnia 1 więc już nic z nim nie zrobisz
(x+3)([x]2 − [√12]2)
skorzystaj ze wzoru a2 − b2
5 kwi 18:56
mala2: √12 wyłącz liczbę przed pierwiastek
5 kwi 19:01
monia: (x+3)(x−√12)(x+√12) a tak moge zostawic na koniec zadanie
5 kwi 19:01
ICSP: ewentualnie możesz zapisać √12 jako 2√3
5 kwi 19:02
monia: no bo
(x+3)(x−√12)(x+√12)
x=−3 x=√12 √−12
xE{−3; √12: √−12}
czyli tak moge zostawic zadanie
5 kwi 19:06
ICSP: ale miałaś rozwiązać równanie czy rozłożyć wielomian ?
To znacząca różnica jest
5 kwi 19:10
basia: rozłożyć wielomian ta mała2 zaczeła krecic
5 kwi 19:12
mala2: pierwiastek z liczby ujemnej p(−12} Nie

, bo liczba podpierwiastkowa ≥ 0
x
1=−3 , x
2=2
√3 , x
3=−2
√3
5 kwi 19:14
ICSP: czyli rozłożyć na czynniki −> sprowadzić do iloczynu i koniec
(x+3)(x − 2√3)(x + 2√3) i tyle. Nic więcej nie robisz
5 kwi 19:16
mala2: W(x)=(x+3)(x2−12) = (x+3)(x−√12)(x+√12) = (x+3)(x−2√3)(x+2√3)
5 kwi 19:18