funkcje i dziedzina
Kasia: funkcja f dana jest wzorem f(x) = 4x−1 . Jaka jest dziedzina tej funkcji, jesli jej zbior
wartosci jest rowny <−3,5) ?
5 kwi 17:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) zauważasz że jest to funkcja liniowa
2) zauważasz że jest to funkcja rosnąca
3) dla jakiego 'x' ta funkcja przyjmie wartość −3

4) dla jakiego 'x' ta funkcja przyjmie wartość 5

w takim razie jaka musi być dziedzina, aby było takie ZW
5 kwi 17:40
Kasia: nie umiem tego zapisac nawet.. Nie pamietam .
5 kwi 17:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego nie pamiętasz
5 kwi 17:51
Kasia: jak to zapisac xd
5 kwi 17:56
Krzysiek: 4x−1=−3 to 4x=−2 to x=−0,5
4x−1=5 to 4x=6 tox=1,5 to dziedzina dla tego zbioru wartosci jest przedzial <−0,5.1,5)
6 kwi 00:07
Kasiek: Zrozumialam to .

nie uwaznie przeczytalam i nie umialam, a podales mi jak na tacy. XD
Dziekuje. i rozumiem juz
6 kwi 00:15
Krzysiek:
6 kwi 01:59