Podaj dziedzinę.
zebra: Podaj dziedzinę funkci f:
a.
b.
c.
f(x)=
√4x+2
5 kwi 13:46
aniabb:
R/{−6,0}
R/{1/3}
x≥ −1/2
5 kwi 13:48
zebra: możesz to wyjaśnic? R to zbiór liczb rzeczywistych, tak?
5 kwi 19:40
Krzysiek: Na poczatek to przy[pomnij sobie co to jest dziedzina .
Ogolnie jest tak dla wyrazen wielomianowych np f(x) = x
2−5x−5 f(x)=x
7−x
4+45 dziedzina
takich wyrazen jest zbior liczbR
| | A | |
dla wyrazen wymiernych −przyklady a i b masz postac f(x)= |
| gdzie B nie moze rownac sie |
| | B | |
0 dziedzina jest zbior liczbR minus to co w mianowniku daje zero
dla przykladu c wyrazenie pod pierwiastkiem musi byc wieksze lub rowne 0 . Nie pisze tutaj tych
znakow na tym edytorze bo wszystko potem sciaga do jednej linijki
Odpowiedz na Twoje pytanie . Tak R to zbor liczb rzeczywistych
5 kwi 21:24