Matura
Nie lubie Matmy: Z miejscowości Gdańsk i Zamość oddalonych od siebie o 46 km wyjeżdżają na przeciw siebie dwaj
kierowcy. Kierowca jadący z Gdańska do Zamościa wyjeżdża o 6 minut później i jedzie ze średnią
prędkością o 11.5 km większą od średniej prędkości drugiego kierowcy. Kierowcy Ci minęli się w
połowie drogi z gdańska do Zamościa . Z jakimi średnimi prędkościami jechali kierowcy.
vt=
462 − > ponieważ spotkali się w połowie drogi
(v+11,5)(t−6)=
462
vt=23
vt−6v+11,5t−69=23
vt=23/:v
23−6v+11,5t−69=23 −−> tutaj 23 sie zredukuje
t=
23v
−6v+11,5t−69=0
t=
23v
−6v+11.5*
23v−69=0
t=
23v
−6v+
264.5v−69=0 / * v
t=
23v
−6v
2+264.5−69=0
Czy może ktoś mi powiedzieć czy ten ułożyłem dobrze układ?
5 kwi 14:00
Nie lubie Matmy: POPRAWA tam na koncu −69v
5 kwi 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciekawe −−− Gdańsk −− Zamość są w ogledłości 46km ... ciekawe
5 kwi 14:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokićkane masz
brak wpisanych jednostek sprawia że się mylisz
w jakiej jednostce chcesz wyznaczyć prędkość
5 kwi 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
od kiedy prędkość jest liczona w kilometrach
5 kwi 14:17
Nie lubie Matmy: no takie przykladowe miasta dalem

moglbys mi to zapisac poprawnie

? ale tylko zapus bez
rozwiązania
5 kwi 14:28
Nie lubie Matmy: s=46
t− czas kierowcy jadącego z zamoscia do gdanska
t−6 czas kierowcy jadącego z gdańska do zamościa
v − kierowca jadący z zamościa do gdańska
v+11,5 kierowca jadący z gdańska do zamoscia
5 kwi 14:36