pilne
brak: który z podanych ciągów 1, 9, 17, 25…….. oraz −4, −1, 2, 5, 9……..jest arytmetyczny
5 kwi 15:15
5 kwi 15:16
brak: dużo mi to nie pomogło. Jak się to liczy
5 kwi 15:23
krystek: 9−1=.. , 17−9=.. , 25−17=.. wniosek?
−1−(−4)=.., 2−(−1)=.. 5−2=... wniosek?
5 kwi 15:27
brak: czyli ten pierwszy jest arytmetyczny?
5 kwi 15:32
brak: w pierwszym wychodzi we wszystkich 8, a w drugim we wszystkich 3. Czyli?
5 kwi 15:35
brak: ten pierwszy jest arytmetyczny tak?
5 kwi 15:36
krystek: jest stała różnica , więc pierwszy i drugi jest..
5 kwi 15:40
brak: aaa. Czyli jak jest stała... No to teraz rozumiem. Dzięki.
5 kwi 15:47
brak: a pomożesz mi również w tym zadaniu?
Wykonaj wskazane działanie:
5 kwi 15:49
krystek: an+1−an=r (różnica stała) Mówimy ,że różnica między dowolnym wyrazem a wyrazem
bezpośrednio go poprzedzającym jest stała i równa r
5 kwi 15:50
brak: czyli?
5 kwi 15:52
krystek: | | 3(x+2)−4(2x−1) | |
wspólny mianownik |
| = |
| | (2x−1)(x+2) | |
5 kwi 15:54
brak: nie bardzo wiem co dalej. Nie dla mnie są takie zadania i ciężko mi jest skumać
5 kwi 15:55
krystek: mnozyć , czyli opuszczać nawiasy potrafisz , a jak nie to przesyłam zaraz stronę do nauki
5 kwi 15:58
5 kwi 15:59
brak: U{3x+6}U4{8x−4}U{(2x−1)(x+2)}=
5 kwi 17:20
brak: tak to ma być?
5 kwi 17:20
brak: U{3x+6}−4{6x−4}
5 kwi 17:22