Pilne
Marysia:
1. Podaj dziedzinę i uprość podane wyrażenie:
2. Rozwiąż równanie:
5 kwi 15:44
krystek: x2−25=(x+..)(x−..)
drugie pomnóż przez:8x
5 kwi 15:46
Marysia: co oznaczają te kropki w ogóle? Mam sama się zorientować? Prosiłam o konkretną pomoc. Nie umiem
tego sama zrobić więc prosiłam was. Chyba to jest portal, na którym właśnie na tą pomoc można
liczyć.
5 kwi 15:52
Krzysiek: W 1 mianownik≠0 i zauwaz ze x2−25=(x+5)(x−5)
w 2 dziedzina −miamownik nie rowna sie 0 potem lewa strone do wspolnego mianownika a takze
prawa do wspolnego mianownika i pomnoz na krzyz
5 kwi 16:40
Krzysiek: Krystek jak pisalem to nie bylo Twojego wpisu wiec przepraszam

Marysiu nie uczuli w szkole wzorow skroconego mnozenia ? ze a
2−b
2=(a−b)(a+b)
5 kwi 16:46
Marysia: kiedy to było heh. Nie jestem orłem z matmy i nigdy jej nie skumam. Nie potrafię sama tego
zrobić. Proszę o pomoc. To jest bardzo potrzebne
5 kwi 16:58
Marysia: Mam ogólnie do zrobienia 23 zestawy z matmy na jutro i po prostu nie dam radu zrobić tego sama
dlatego piszę do was z prośbą o pomoc
5 kwi 17:13
Krzysiek: To dlaczego tak pozno zabiersz sie za to . Tu akuratnie nie trzeba byc orlem z matmy z eby to
rozwiazac. Mozesz byc nawet sokolem czy sikorka . 1. Zalozenia x−8≠0 tox≠.... i x+5≠0 to
x≠.... policz
| (x+5)(x−5) | | 3x | |
| * |
| −−−−−uprosc teraz (x−5) i zostanie |
| x−8 | | x−5 | |
| x+5 | | 3x(x+5) | |
| *3x to |
| tyle . Trudne? nie . |
| x−8 | | x−8 | |
DRugi sprobuj sama . Jak zaczniesz to ktos pomoze .
5 kwi 17:32
Marysia: trudne
5 kwi 17:45
Marysia: kto pomoże z drugim?
5 kwi 17:53
mala2: @ Krzysiek
chochlik? upraszcza się x+5 ?
5 kwi 18:14
mala2: drugie tak jak podpowiada Krystek
|*8x
72+4x=80+5x
−x=8
x=−8
5 kwi 18:18
Marysia: mam dużo do zrobienia nie mogę się skupić na wszystkim. Nie wiem jak to zrobić. Pomożesz?
5 kwi 18:20
Marysia: jak ma to wyglądać? W czym on tak podpowiada?
5 kwi 18:22
mala2: rozwiązanie z 17.32 jest dobre,
Krzysiek pomylił sie i przepisał zamiast x+5 , x−5 w mianowniku, Zmień to i skróć x+5
zad. 2 rozwiązałam
5 kwi 18:27
Marysia: |*8x A to co to?
5 kwi 18:28
mala2: odp. krystek
zad 2
drugie pomnóż przez: 8x
Pomóż trochę sobie sama i przeczytaj podpowiedzi.
5 kwi 18:28
mala2: 9/x + 1/2 = 8/x + 5/8 |*8x obie strony równania
5 kwi 18:30
Marysia: ok już wiem
5 kwi 18:32
mala2: do zad 2 jeszcze
założenie: x≠0
D: x∊R \ {0}
5 kwi 18:34
Marysia: aaa ok dzięki wielkie
5 kwi 18:35
5 kwi 18:36
Marysia: A pomożesz mi jeszcze w tym zadaniu?
Rozwiąż równanie:
| x−3 | | x−4 | | x−5 | | x−4 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 4 | | 3 | | 2 | | 8 | |
5 kwi 18:40
Krzysiek: tak masz racje upraszcza sie x+5 bo przepisalem zle potem mianownik −przepraszam ale
spieszylem sie do brata
Mozesz ten ostatni przykld zrobic tak −−−troche wiecej roboty ale przynajmniej cos sie nauczysz
Zobacz dla lewej strony tego rownania wspolny mianownik to 12 bo 4*3=12 Natomiast dla
strony prawej wspolny mianownik to 16 bo 2*8=16
| | 3(x−3) | | 4(x−4) | | 8(x−5) | | 2(x−4) | |
No to teraz mozemy zapisac tak |
| + |
| = |
| + |
| to |
| | 12 | | 12 | | 16 | | 16 | |
| 3(x−3)+4(x−4) | | 8(x−5)+2(x−4) | |
| = |
| to |
| 12 | | 16 | |
| 3x−9+4x−16 | | 8x−40+2x−8 | |
| = |
| to |
| 12 | | 16 | |
| 7x−25 | | 10x−48 | |
| = |
| przypomnij sobie co pisalem CI o propocji (bylas pod innym |
| 12 | | 16 | |
| | A | | C | |
nickiem) ze jesli mamy |
| = |
| tp rozwiazujemy tak A*D=B*C mamy tutaj A=7x−25 B=12 |
| | B | | D | |
C=10x−48 a D=16
Wobec tego zapiszemy to tak (7x−25)*16=(10x−48)*12to
112x−400=120x−576 to teraz niewiadone (czyli x
sy na lewa strone ) a wiadome na prawa strone
112x−120x=−576+400 to −8x=−176 to x=.........policz juz sama Sprawdz tez dokladnie obliczenia
czy sie gdzies nie pomylilem
5 kwi 22:02