trygonometria- obliczanie wyrażeń
zoja: a)
oblicz wartość wyrażenia
| 4 sinα − 5 cos α | |
| |
| cosα + 3 sinα | |
jeżeli wiadomo, że tgα = 5
b)
| | − 3 cos α + 6 sin α | |
|
| |
| | 8 sinα + 3 cos α | |
jeżeli wiadomo, że ctg α = − 2
Z góry dziękuję bardzo.
5 kwi 00:55
Dominik: | | | | sinα | | cosα | | 4 * |
| − 5 * |
| | | | cosα | | cosα | |
| |
a) |
| |
| | | cosα | | sinα | |
| + 3 * |
| | | cosα | | cosα | |
| |
dokoncz
b) analogicznie, tylko nalezy podzielic przez sinus.
5 kwi 01:02
zoja: Dla przykładu proszę zrobić to do końca. Dziękuję bardzo. Pogubiłam się.
zoja: a)
oblicz wartość wyrażenia
| 4 sinα − 5 cos α | |
| |
| cosα + 3 sinα | |
jeżeli wiadomo, że tgα = 5
5 kwi 01:17
zombi: Dominik ci to jasno rozpisał, podstaw tylko liczby
5 kwi 01:20
zoja: Wyszło. Dziękuję jeszcze raz. Patrzyłam na inną odpowiedź
5 kwi 01:23