Podstawą ostrosłupa
qwiktor: Proszę :
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny, którego przyprostokątna ma 4 cm
.Wszystkie krawędzie boczne mają jednakową długość,róną √33 cm . Oblicz wysokość tego
ostrosłupa i sinus kąta nachylenia ściany bocznej o mniejszym polu do płaszczyzny podstawy .
Dzięki
5 kwi 22:48
irena_1:

Jeśli wszystkie krawędzi boczne ostrosłupa są równe, to spodek wysokości ostrosłupa jest
środkiem okręgu opisanego na podstawie− w przypadku, gdy podstawą jest trójkąt prostokątny,
spodek wysokości to środek przeciwprostokątnej.
R− połowa przeciwprostokątnej
c=4
√2
R=4
√2
b=
√33
H
2+(2
√2)
2=(
√33)
2
H
2=33−8=25
H=5cm
6 kwi 11:07