...
md: jak rozwiązać taki układ kongruencji

Bardzo proszę o pomoc
⇔ − przystaje
| ⎧ | x⇔1(mod 3) | |
| ⎨ | x⇔3(mod5) |
|
| ⎩ | x⇔2(mod7) | |
z góry dziękuję za pamięć
5 kwi 00:39
zombi: To się robiło jakoś tak
z pierwszej mamy
x=3k+1
wstawiamy to do drugiej
3k+1= 3 mod 5
3k = 2 mod 5 /*2
6k = 2 mod 5 −/5k
k=4 mod 5
⇒
k=5p+4
⇒
x=3(5p+4)+1=15p+13 i to wstawiamy do trzeciej kongru
15p+13 = 2 mod 7
15p = −11 mod 7
15 = 3 mod 7
p=3 mod 7
⇒
p=7r+3
i teraz ostatecznie
x=3k+1=3(5p+4)+1=15p+13=15(7r+3)+13=105r+58 ⇒ najmniejszy x=58
5 kwi 01:04
zombi: Z chinskiego tw o resztach mysle ze tez by poszlo, ale to rano najwyzej zobacze jak.
5 kwi 01:25
md: Dziekuje
5 kwi 08:17