Trygonometria
Romek: Oblicz: 2sin120O
5 kwi 20:36
asdf: 2sin(120) = 2sin(90+30) = 2cos(30)
5 kwi 20:37
Romek: ups
miało być:
2sin120o − tg240o
5 kwi 20:37
asdf: tg(240o) = tg(−120o) = −tg(120) = − tg(90+30) = − (−ctg(30)) = ctg(30)
5 kwi 20:39
Romek: Może jestem debilem, ale dla mnie z 2cos(30) − ctg(30) nic nie wynika
5 kwi 20:41
asdf: nie..nie napisze rozwiązania. zerknij do tablic i bedziesz miec odpowiedź.
5 kwi 20:43
Romek: W moich tablicach nie ma żadnego ctg, a do tego nie wiem jak podmienić 2cos(30).
5 kwi 20:45
Romek: Czy mam to zamienić na liczby i dopiero wtedy zabierać się za rozwiązanie?
5 kwi 20:47
asdf: nie patrz w tablicy, nie widziales nigdy tablicy wartości dla kątów 0, 30, 45, 60, 90?
| | 1 | |
ctg(30) = |
| = tg(60) |
| | tg(30) | |
5 kwi 20:47
Romek: Dzięki, chyba już wiem o co chodzi.
5 kwi 20:50