Prosze o pomoc . Ponoc wynik ma wyjsc 21/4
Kakao: ∑3n+5n+7n/9n
5 kwi 22:33
irena_1:
| | 3n+5n+7n | | 3 | | 5 | | 7 | |
∑ |
| =∑( |
| )n+∑( |
| )n+∑( |
| )n=* |
| | 9n | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 3 | | 39 | | 3 | | 6 | | 3 | | 1 | |
∑( |
| )n= |
| = |
| : |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 1−39 | | 9 | | 9 | | 6 | | 2 | |
| | 5 | | 59 | | 5 | | 4 | | 5 | |
∑( |
| )n= |
| = |
| : |
| = |
| |
| | 9 | | 1−59 | | 9 | | 9 | | 4 | |
| | 7 | | 79 | | 7 | | 2 | | 7 | |
∑( |
| )n= |
| = |
| : |
| = |
| |
| | 9 | | 1−79 | | 9 | | 9 | | 2 | |
6 kwi 23:07
Kakao: Dziekuje bardzo . Dlaczego tutaj nie skorzystalismy z kryterium Cauchiego?
6 kwi 23:42
Kakao: Poprostu nie bardzo wiem co tutaj zaszło

Pozdrawiam
6 kwi 23:44
Trivial: Jeżeli szereg jest zbieżny to nie musisz sprawdzać czy jest zbieżny.
6 kwi 23:44
Kakao: Dlaczego w mianowniku jest ciagle 1−3/9, 5/9 , 7/9
6 kwi 23:46
Trivial:
Taki jest wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
A gdy mamy:
| | x | |
∑n=1∞ xn = x∑n=1∞ xn−1 = x∑n=0∞ xn = |
| |
| | 1−x | |
6 kwi 23:49