dsgdf
ania15: ciag (2√2,4,a) jest geometryczny oblicz a
5 kwi 22:29
PuRXUTM: 4
2=2
√2*a z definicji
dokończ sama
5 kwi 22:31
ania15: czyli a=16−2√2 ?
5 kwi 22:35
ania15: z jakiej definicji?
5 kwi 22:40
PuRXUTM: | | an | |
z takiej definicji że q= |
| |
| | an−1 | |
| | a2 | | a3 | | a4 | |
czyli inaczej q= |
| = |
| = |
| ... |
| | a1 | | a2 | | a3 | |
czyli stosując to do naszego ciągu geometrycznego
czyli 4
2=2
√2a i to nie jest wcale tyle co Ty Aniu napisałaś bo tam masz mnożenie i masz to
obustronnie podzielić a nie odjąć
więc
16=2
√2a
| | 16 | | 8 | | 8√2 | |
a= |
| = |
| = |
| =4√2 |
| | 2√2 | | √2 | | 2 | |
5 kwi 22:45
ania15: o jej dziekuje ci bardzo
5 kwi 22:53
ania15: dziekuje
5 kwi 22:54
PuRXUTM:
5 kwi 23:07